milanović vlada datum izboraFoto: fah

“Imao sam puno povjerenje u sve zaposlenike Ureda za opće poslove Sabora i Vlade koji obrađuju putne naloge, među ostalima i one za Vladu. Nikad nisam primio pritužbe na nikoga tko radi ili na blagajni ili u uredu”, izjavio je jučer bivši ravnatelj Ureda za opće poslove Zvonko Matišić koji je taj ured vodio tijekom 2015. godine kad su isplaćene dnevnice savjetnicima u ukupnom iznosu od 307.785 kuna, piše Jutarnji.hr

Procedura

“Naše računovodstvo bilo je u redu jer su, očito, postojali putni nalozi, dakle isplate su u papirima bile pokrivene. No, ako je netko krivotvorio putne naloge, riječ je o kaznenom djelu. Trebao je pritom krivotvoriti više potpisa jer svaki putni nalog potpisuje više osoba te prilikom otvaranja i zatvaranja”, kaže bivši ravnatelj Matišić. Procedura je, naime, sljedeća: putne naloge u Vladi je odobravao Tomislav Saucha, kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade, ili njegov zamjenik Dalibor Dvorny, a oni su se obrađivali te isplaćivali u Uredu za opće poslove Sabora te su u kuvertama vraćani u Vladu. Saucha kaže kako on te dnevnice sigurno nije odobravao te navodi kako će Državno odvjetništvo vrlo jednostavno utvrditi da se na spornim nalozima ne nalaze njegovi potpisi.

“Mislim da će lako utvrditi da to nisu naši potpisi, no ne znam hoće li lako naći osobu kojoj pripadaju”, kaže Saucha koji ima nekoliko teorija kako je moglo doći do ovih enormnih isplata te navodi da će ih sve podijeliti s Državnim odvjetništvom.

“Namjeravam dati iskaz i sve informacije koje mogu biti korisne. Od toga tko je radio s putnim nalozima, tko je imao pristup žigu te tko je znao kako izgleda moj potpis”, kaže Saucha. Savjetnici koji se navode kao osobe kojima su dnevnice isplaćene također su jučer demantirali da su im tijekom 2015. godine bile isplaćivane dnevnice.

USKOK neće čekati da involvirane osobe, odnosno oni koji su u Uredu bivšeg predsjednika Vlade navodno odobravali plaćanje ili primali, prema nalazu državne revizije, sporne inozemne dnevnice u iznosu od ukupno 307.000 kuna prijave moguća krivotvorenja ili druge s tim povezane kriminalne radnje. Odmah nakon objave informacija o suspektnim isplatama dnevnica uspjeli smo telefonski kontaktirati s ravnateljicom USKOK-a Tamarom Laptoš, koja nam je potvrdila da će se USKOK pozabaviti ovim slučajem.

“Mogu samo reći da ćemo sigurno žurno sve provjeriti”, kratko je izjavila Laptoš.

DORH u akciji

Naime, za Državno odvjetništvo dovoljna je i javna objava podataka koji upućuju na moguću zloporabu službene dužnosti i druga kaznena djela da ‘po službenoj dužnosti’ pokrenu izvide, provjere i druge predistražne radnje s ciljem utvrđivanja je li počinjeno kazneno djelo i tko ga je počinio. U konkretnom slučaju, posebno kada dvojica od trojice bivših posebnih savjetnika premijera, koji su u dokumentaciji naznačeni kao primatelji dnevnica, tvrde da ih nisu primili i da uopće nisu bili na inozemnim putovanjima, posve je jasno da je riječ o malverzacijama.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr