leipzig prosvjed imigranti

Tisuće ljudi okupili su se u ponedjeljak navečer u Leipzigu na prosvjedu protiv masovnog priljeva imigranata, dok su Nijemci skandalizirani nasiljem imigranata u Kölnu na Silvestrovo.

Pod kišom su prosvjednike i protuprosvjednike u središtu grada razdvajale brojne policijske snage i vodeni topovi, javlja AFP.

Na transparentima su protivnici otvorene politike prema imigrantima kancalarke Angele Merkel izjednačili islam i teror i naglasili da “Izbjeglice nisu dobrodošle”.

Oni su se pozivali na val napada u Kölnu na Silvestrovo koji se pripisuju imigrantima, posebice arapskim. Provjednici u Leipzigu su se odazvali pozivu Legide, lokalnog pokreta i podružnice Pegide koja je više od godine svakog ponedjeljka navečer defilirala u Dresdenu. “Legida, zajedno za Njemačku, zemlja, mir i očuvanje njemačke kulture” pisalo je također na velikom transparentu.

Akrivisti Pegide su se pridužili Legidi ovog ponedjeljka na obilježavanju prve obljetnice tog pokreta.

Neki su slogani bili izravno upućeni kancelarki, čija je politika prihvata izbjeglica osporavana.

“Izbaciti, ne popustiti, Merkel mora otići”, skandirali su ulicama Leipziga.

Pegida je do sada ostala isključivo lokalni pokret i nije se uspio probiti izvan Saske, regionalne države kojoj je Dresden glavni grad.

Prošle godine je Njemačka otvorila vrata za oko 1,1 milijun tražitelja azila, što predstavlja povijesni rekord. Više do 400.000 su Sirijci.

(Hina)