katalonija barcelona prosvjed neovisnost referendum

Tisuće Katalonaca su u nedjelju u Barceloni iskoristile španjolski državni praznik kako bi prosvjedovale protiv neovisnosti te moćne španjolske pokrajine, nešto manje od mjesec dana prije referenduma o tom pitanju koji je Madrid ocijenio protuustavnim.

Po podacima policije, gotovo 40.000 ljudi okupilo se u nedjelju na ulicama Barcelone mašući crveno-žutim španjolskim i katalonskim zastavama i tražeći ostavku predsjednika pokrajine Artura Masa, zagovornika referenduma, javlj Hina.

“Želim biti Španjolac i Katalonac u isto vrijeme. Ne mogu mi uzeti jedno ili drugo”, rekao je za AFP jedan od prosvjednika Javier Pardo (23).

Prosvjed je organizirala udruga Katalonsko građansko društvo (SCC) pod sloganom “Španjolska za sve” prije referenduma planiranog za 9. studenog.

Španjolska vlada konzervativca Mariana Rajoyja žalila se Ustavnom sudu ocijenivši da se referendumom krši ustav, iako je savjetodavan. Sud je zato 29. rujna privremeno zabranio njegovo održavanje dok ne prouči zahtjev središnjih vlasti.

Rajoy je usto iskoristio državni praznik kako bi u izdanju lista El Pais na katalonskom jeziku ponovo pozvao na dijalog istaknuvši “duboke” zajedničke “korijene” koji se ne mogu “iščupati iz naših srdaca”, u emotivnom govoru kakav za njega nije uobičajen. Pohvalio je “pluralizam” i rekao da je njegova vlada spremna izgraditi “mostove dijaloga” s Kataloncima uz poštovanje zakona.

Po anketi koju je El Pais objavio 5. listopada, 45 posto Katalonaca želi da predsjednik Artur Mas “poštuje odluku pravosuđa” i pregovara o “organiziranju referenduma na temelju ustava”. Tek 23 posto traži od tog konzervativnog nacionalista da zanemari odluku ustavnog suda i organizira referendum.