dresden 70 obljetnica bombardiranje ljudski lanac

U petak se u Dresdenu obilježila obljetnica tragedije toga grada, koji su prije 70 godina razorile savezničke snage, izvijestili su njemački mediji.

Tisuće Nijemaca sudjelovalo je u ljudskom lancu u spomen na oko 135.000 žrtava koje su američki i britanski bombarderi zasuli 13. veljače 1945. Dresden zapaljivim bombama i zapalili središte grada i sve njegove palače.

Ljudski lanac i obred u crkvi u nazočnosti dužnosnika izraz je potpore politici mira u inozemstvu i tolerancije u domovini, navode dužnosnici.

Njemački predsjednik Joachim Gauck, govoreći na obilježavanju tragedije, izrazio je solidarnost sa svima koji su tada, za vrijeme Drugog svjetskog rata, bili žrtve rata i nasilja, a kao primjer spomenuo je poljski grad Wielun, koji je prvi bio meta njemačkih bombardiranja.

Patnja nigdje nije tako jako politički instrumentalizirana kao u Dresdenu, rekao je Gauck u govoru u Frauenkirche, baroknoj crkvi s kupolom rekonstruiranom iz pepela koje je obnova dovršena 2005.

I danas opet ima “manipuliranja i instrumentaliziranja sjećanja”, upozorio je njemački predsjednik.

“Krivotvorenje povijesti počelo je već pod nacionalsocijalističkom vlašću, nastavilo se u vrijeme DDR-a a nastavljaju ga čak i danas neki nepopravljivi”, rekao je Gauck, koji je unatoč tragediji savezničkog bombardiranja upozorio na njezine uzroke.

Zemlja koja predstavlja “nečuvenost genocida” ne može računati s tim da će “izići nekažnjena i neoštećena iz rata koji je sama pokrenula”.

“Stoga ne želimo i nećemo nikad zaboraviti žrtve njemačkog ratnog pohoda dok se ovdje danas sjećamo žrtava”, naglasio je njemački predsjednik. (h)

>>> Saveznici bombardirali Dresden