Kari_Makinen_by_Soppakanuuna_wiki

Više od deset tisuća Finaca napustilo je Evangeličku crkvu od petka, nezadovoljni stajalištem koje je o izjednačavanju istospolne veze i braka iznio nadbiskup njihove crkve- Karija Makinena. Objavila je to internetska stranica koja bilježi broj ispisanih članova.

Finski je parlament u petak potvrdio građansku inicijativu za odobravanje istospolnog braka, što je prva etapa za donošenje zakona o izjednačavanju istospolne veze i braka. Građanska inicijativa u Finskoj skupila je 160 000 potpisa i pokrenula proces koji treba biti odobren na Velikom vijeću i onda doći na glasovanje u parlament. Kako su parlamentarni izbori u Finskoj na proljeće, a u zadnje tri godine je već dva puta parlament odbacivao pokušaje izjednačavanja istospolne veze i braka – za očekivati je da će se odluka u parlamentu neće donositi prije parlamentarnih izbora.

Nadbiskup Evangeličke crkve koja u svijetu inače ima oko 600 milijuna vjernika u petak je rekao da se “iskreno veseli” koraku prema izjednačavanju istospolne veze i braka.

Nakon njegove izjave u petak popodne, Evangeličku crkvu napustilo je više od 13.000 vjernika preko internetske stranice eroakirkosta.fi otvorene u tu svrhu.

“Nadbiskupova je poruka upućena liberalima unutar Crkve, ali se okrenula protiv same Crkve”, rekao je u priopćenju predsjednik Lige slobodoumnih Petri Karisma, osnivač te internetske stranice, prenosi Narod.hr.

Po statistici stranice eroakirkosta.fi, samo u nedjelju Crkvu je napustilo više od 5200 ljudi, što je rekordan broj u jednom danu u zadnje četiri godine.

Danas su oko 75 posto Finaca evangelici, a u 1970-im ih je bilo 90 posto.

Napuštanjem Crkve Finci prestaju plaćati crkveni porez.