tachi

Kosovo će od Srbije tražiti “ratnu odštetu” temeljem optužbi za genocid počinjen tijekom rata 1998.-99., izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za tursku novinsku agenciju Anadoliju kosovski ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Hashim Thaci.

“Raspravljamo i radimo na tome”, kazao je Thaci. Prema njegovim riječima, Kosovo će se obratiti Međunarodnom sudu pravde (ICJ) nakon procjene “unutarnjih i međunarodnih okolnosti”, no nije mogao dati točan datum podizanja tužbe.

Kosovo optužuje Srbiju da je tijekom rata 1998.-99. počinila genocid. Procjenjuje se da su jugoslavenske snage tada pobile više od 10.000 kosovskih Albanaca. Kosovo još uvijek traga za više od 1700 nestalih.

Slobodan Milošević je povukao jugoslavenske (srbijanske i crnogorske) snage u lipnju 1999., nakon NATO-ove kampanje bombardiranja koja je trajala 78 dana.

Iako je ICJ 3. veljače po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid i srbijanske protutužbe presudio da niti jedna od dvije zemlje nije počinila genocid tijekom ratova u bivšoj Jugoslasviji devedesetih, Priština nije pokolebana u svojoj namjeri da tuži Srbiju.

“Srbija je neosporno počinila genocid na Kosovu. Imamo dokaze, imamo svjedočanstva i cijeli svijet to zna”, kazao je Thaci koji je 1999. bio politički vođa Oslobodilačke vojske Kosova.

“No, kako Kosovo još uvijek nije dio UN-a, pokušavamo pronaći pravne temelje kako bi podigli tužbu protiv Srbije za genocid i to dokazati međunarodnom pravosudnom sustavu”, kazao je Thaci i podsjetio da je većina najmoćnijih država svijeta već priznala Kosovo te da u skoroj budućnosti očekuja i ostala priznanja.

Kosovo će, istaknuo je, na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. sudjelovati sa svojom himnom i simbolima, nakon što je primljeno Međunarodni olimpijski odbor, čemu se Srbija snažno protivila.

Nakon BiH i Hrvatske, Kosovo će biti treća zemlja koja Srbiji stavlja na teret optužbu za genocid. U slučaju tužbe BiH protiv Srbije za genocid, ICJ je 2007. utvrdio da je u Srebrenici u jesen 1995. likvidacijom oko 8000 Bošnjaka genocid počinjen, ali nije utvrdio i odgovornost Beograda za počinjenje genocida već samo za propuste u njegovu sprečavanju i kažnjavanju, prenosi Narod.hr.

Da će pitanje genocida i ratne štete koju je Srbija nanijela Kosovu biti otvoreno u dogledno vrijeme najavio je početkom veljače zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Petrit Seljimi. On je tada kazao da “ogromna dokumentacija Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) dokazuje izvan svake sumnje da je srpska država jedina odgovorna za milijarde eura štete nanesene civilnoj imovini i za gubitke ljudskih života”.