texas, pobačaj, nerođena djecaFoto: roofingcontractors-texas.com

Američka savezna država Texas donijela je zakonsku odredbu da će žene koje naprave prekid trudnoće i učine pobačaj djeteta, morati ostatke nerođenog djeteta pokopati ili kremirati. Do sada su se ostaci pobačene djece mogli koristiti kao medicinski otpad, piše New York Times.

Ova odredba odnosi se samo na pobačaje provedene u klinikama. Također se neće odnositi niti na slučajeve spontanih pobačaja. Kako bi se sačuvala privatnost, neće se trebati ispunjavati smrtovnica.

„Smatram da je imperativ uvođenje viših standarda koji odražavaju naše poštivanje svetosti života. Iz tog razloga će država Texas zahtijevati od klinika i bolnica da pokapaju ili kremiraju ostatke“, rekao je guverner Texasa Greg Abbortt koji je i potpisao ovu zakonsku odredbu.

Na drugoj strani Nancy Northup, predsjednica Centra za reproduktivna prava izjavljuje zabrinutost ovim zakonom: „To će samo povećati barijeru prema reproduktivnim pravima i učiniti da se teksaške žene stide“.

Prema novom zakonu, ostaci djeteta imat će isti tretman kao i ostaci bilo koje preminule osobe. Teksas nije prva država u SAD koja je donijela ovu odredbu, prije su to već učinile Indiana i Louisiana ove godine. Zakon u Indiani potpisao je „strah i trepet ljevičara“ guverner Mike Pence, desna ruka Donalda Trumpa.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/New York Times