Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova, spreman je za novi stisak na polju imigracija i uvođenje novog modela presretanja imigranta.

Plan vlade je prilično ambiciozan: spriječiti iskrcavanja na našim obalama. Na taj način ministar unutarnjih poslova, dajući izjavu za Rtl 102.5. potvrđuje: “Vi znate da u Australiji postoji princip „No way“: nitko od onih koji su presreteni na moru ne dolazi na australsko tlo. Do toga još trebamo doći. Moj cilj”, pojašnjava potpredsjednik vlade, “nije preraspodjela u Europi, već to da se iz država iz kojih imigranti dolaze te koje odlučuju tko bježi od rata i tko ima pravo krenuti prema Europi, putuje zrakoplovom, a ne gumenim čamcem. Cilj je da nitko od imigranata s gumenih čamaca ne stupi na europsko tlo, inače nikad ne ćemo zaustaviti business krijumčarske mafije.”

Evo što je australski „No Way“

Vlada proučava australski recept kako bi konačno zatvorila račune sa ilegalnom imigracijom. Ali u čemu se sastoji australski „No Way“? Ustvari, izvršna vlast u Canberri godinama primjenjuje jednu vojnu operaciju koja predviđa sustavno odbacivanje svih migranata koji dolaze u Australiju na nelegalan način. Plovila presretena na moru odmah su ponovno vraćena u luke iz kojih dolaze poput onih u Šri Lanci i Indoneziji. Migranti u nekim slučajevima bivaju dopraćeni do centara za identifikaciju u Papui Novoj Gvineji ili u Nauru. Sigurno je da taj plan ima određene troškove i da je posljednjih godina vlada u Canberri potrošila oko 300 milijuna eura na njegovu provedbu, ali je zato metoda vrlo učinkovita.

Izvor: Sloboda.hr/Ilgiornale.it