paraiteitai-o-gg-tis-kuvernisis-takis-baltakos

Tajnik grčkog kabineta Takis Baltakos, najbliži suradnik grčkog premijera Antonisa Samarasa, ponudio je ostavku nakon objavljivanja video snimke od strane Zlatne zore, koja pokazuje da se grčki pomoćnik upustio u naizgled prijateljski razgovor sa zastupnikom Zlatne zore, Iliasom Kasidiarisom, oko slamanja stranke.

Zastupnik Zlatne zore, Ilias Kasidiaris, objavio je transkripte razgovora u grčkom parlamentu u srijedu, dok je video snimka u trajanju od dvije i pol minute objavljena ranije na ruskoj web stranici.

U videu, snimljenom nedugo nakon uhićenja i puštanja Iliasa Kasidiarisa, visoko pozicionirani dužnosnik grčke vlade otkrio je u razgovoru kako je premijer ogorčen ministrima pravosuđa koji nisu produžili pritvor svim članovima Zlatne zore. Baltakos je također priznao da je progon ove stranke uglavnom zbog političkih razloga, budući da su oni smanjili broj glasova u korist Nove demokracije, dodajući: “Pustili su te iz zatvora na toliko vremena jer nisu imali dokaze.”

Nakon objavljivanja snimke, Antonis Samaras otišao je u sjedište svoje stranke gdje je održao razgovor sa dužnosnicima stranke. Nakon izlaska iz zgrade, premijer je izjavio: “Nisam obaviješten o toj temi, no ako su činjenice takve kako je rečeno, gospodin Baltakos nema mjesta u ovoj vladi.”

Ranije je također bilo napetosti u zgradi grčkog parlamenta, pred uredima Zlatne zore koji su smješteni u blizini ureda stranke Nove demokracije. Čovjek, koji je rekao da je Baltakosov sin, ušao je u ured i napao dva zastupnika Zlatne zore.

Dimitris Georgios Baltakos, nakon nasilnog upada u ured, vulgarnim je riječima vrijeđao zastupnike, a potom također fizički napao zastupnike Artemisa Matthaiopoulosa, Michalisa Arvanitisa i Nikosa Kouzilosa.

Sve političke stranke zatražile su pokretanje istrage o ovom incidentu, razmatrajući i eventualni kazneni progon Kasidiarisa, budući da prema grčkom zakonu, kao i u većini zemalja, nije dopušteno tajno snimati razgovor bez znanja osoba uključenih u razgovor.

Kasidiraris je također spomenuo da ima još jednu snimku koju sprema objaviti u bliskoj budućnosti.

Izvor: Portal Pandora