US President Barack Obama speaks during a press conference in the Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, DC, December 7, 2010.  Obama vowed Tuesday to fight to overturn tax breaks for the wealthiest Americans in 2012, just a day after reaching a compromise with Republicans to extend the cuts for two years. AFP PHOTO / Saul LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je duboku zabrinutost zbog izvješća o pokretima ruske vojske u Ukrajini te upozorio Rusiju da će snositi posljedice u slučaju vojne intervencije u Ukrajini.

Duboko smo zabrinuti zbog izvješća o pokretima vojske koje je Ruska Federacija poduzela u Ukrajini, izjavio je Obama u kratkom obraćanju javnosti iz Bijele kuće.

Bilo kakvo kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo bi ‘duboko destabilizirajuće’. Sjedinjene Države će zajedno s međunarodnom zajednicom osigurati da (Rusija) snosi posljedice za bilo kakvu vojnu intervenciju u Ukrajini, rekao je Obama.

Obama je istaknuo da Rusija, bez obzira na to što ima kulturne i ekonomske veze s Ukrajinom i vojnu bazu na Krimu, mora poštovati ukrajinske granice. Ukrajinski narod ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti, poručio je američki predsjednik.

Zrakoplovi puni vojske – vježba?

Sinoć je na Krimu počelo nenajavljeno spuštanje najmanje 13 vojnih transportnih zrakoplova punih vojske, kao i 10 helikoptera, a sve se objašnjava vježbom, rekao je gost Dnevnika 3 HTV-a, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandar Levčenko.

Okarakterizirao je kako ta aktivnost ruske vojske graniči s oružanim napadom. No nema vojnog sukoba jer to naša vojska izbjegava, rekao je ukrajinski veleposlanik u Dnevniku 3 HTV-a. 

I dalje raste napetost na Krimu, poluotoku na kojem živi ruska većina, koja prijeti odcjepljenjem. Do navečer bit će zatvoren zračni prostor iznad ukrajinske zračne luke u Simferopolju na Krimu, objavila je dispečerska služba zračne luke.

Zbog zatvaranja zračnog prostora u Istanbulu je zapela ekipa HRT-a koja je putovala u Simferopolj, no zrakoplov je zaustavljen u Turskoj. Sudbinu dijeli mnoštvo novinara koji su tim letom trebali stići na Krim i izvještavati o tamošnjoj situaciji.

Otkazani letovi, patrola naoružanih ‘dobrovoljaca’

Agencija Reuters objavila je da je zračni prostor zatvoren iznad cijelog Krimskog poluotoka. Otkazani su letovi iz zračne luke u Simferopolju. Oko zračne luke patroliraju naoružani ljudi odjeveni u neidentificirane vojne odore te proruski civili, koji za sebe kažu da su dobrovoljci.

Ukrajinski nacionalni telekomunikacijski operater objavio je da su prekinute veze između Krimskog poluotoka i ostatka Ukrajine jer su nepoznate osobe zauzele nekoliko komunikacijskih čvorova.

Najmanje 20 muškaraca u odorama ruske Crnomorske flote i s automatskim puškama okružilo je postaju ukrajinskih graničnih čuvara u blizini Sevastopolja. Kažu kako neće dopustiti da se ponovi Majdan.

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandr Turčinov optužio je Rusiju za otvorenu agresiju i rekao kako Moskva slijedi scenarij iskušan u ratu s Gruzijom 2008. Pozivao je ruskog predsjednika Vladimira Putinada prestane s “provokacijama” na Krimu.

Rusija negira da njezine snage sudjeluju u eskalaciji napetosti.

Prvi put nakon što ga je parlament svrgnuo s vlasti, iz Rusije se javnosti obratio Viktor Janukovič. I dalje je, kaže, legitimno izabrani predsjednik.

Ispričao se ukrajinskom narodu što nije imao dovoljno snage da održi stabilnost. Najavio je povratak u Ukrajinu čim dobije jamstva za vlastitu sigurnost te za sigurnost svojih najbližih. No ukrajinske vlasti službeno su od Rusa zatražile njegovo izručenje.

Autor: F.Č./HRT