švicarska himna švicarci

Internetsko glasovanje o novoj švicarskoj nacionalnoj himni otvoreno je u ponedjeljak, a švicarski državljani će birati između šest skladbi predstavljenih javnosti.

Švicarci ih mogu preslušati na stranici https://www.chymne.ch. Glasovi korisnika stranice uzimaju se u obzir u razini 50 posto. Glasovi članova žirija, sastavljena od tridesetak stručnjaka među kojima glazbenika, novinara, članova zborova i sportskih udruga, predstavljaju drugih 50 posto.

Korisnici moraju navesti “švicarski broj mobitela”. Potom putem sms poruke primaju šifru kojom mogu glasovati. Moguće je glasovati samo jednom sa svakog broja mobitela, ali ništa nije precizirano glede nacionalnosti glasača.

Konačni rezultat javnosti bit će poznat 12. rujna te potom podvrgnut političkim tijelima koja će odlučiti hoće li ga odobriti ili ne.

Ocjenjujući da švicarska nacionalna himna ne potiče nacionalno jedinstvo i ne odražava zemlju u svojoj političkoj i kulturnoj raznolikosti, Švicarsko društvo za javnu korist otvorilo je 1. siječnja 2014. nacionalni umjetnički natječaj nazvan “C himna”, kako bi se pronašla nova himna Konfederacije.

Sadašnja himna “Švicarski psalam” datira iz 1841. Slavi pobožnost, alpske krajobraze i njihovu klimu, a skladao ju je svećenik Alberich Zwyssig. (Hina)