_74858200_memberofswissuniaworkersunionsetsaribbonaroundapump1

Birališta u Švicarskoj otvorena su jutros kako bi se birači na referendumu mogli izjasniti o uvođenju minimalne plaće od 22 franka po satu ili 4000 franaka mjesečno te kupnji 22 borbena zrakoplova, prenosi HRT.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, 64 posto birača protivi se inicijativi sindikata koji traže uvođenje jedinstvene minimalne plaće u Švicarskoj od 22 franka po satu (136 kuna).

I dok oko 90 posto radnika već zarađuje više od toga, zaposleni kažu da bi to prvo određivanje minimalne satnice u Švicarskoj dovelo do rasta plaća.

Pristaše uvođenja minimalne plaće kažu da je ona potrebna kako bi ljudi mogli pristojno živjeti, a kritičari tvrde da će ona povećati troškove proizvodnje i nezaposlenost jer će mladim ljudima biti teže naći posao.

Plan za kupnju novih švedskih borbenih zrakoplova tipa Gripen za švicarsko ratno zrakoplovstvo također se našao na referendumu. Vlada i parlament složni su da dio starih zrakoplova treba zamijeniti, a kritičari kažu da bi to zahtijevalo smanjenje troškova na drugim ključnim područjima, kao što je obrazovanje, da Švicarska ionako nije okružena neprijateljima te da za kupnju zrakoplova uvijek ima vremena.

Na referendumu je i odluka o tome da se pedofilima doživotno zabrani bilo kakav dobrovoljni rad s djecom i osobama ovisnima o tuđoj skrbi.

Izvor: HRT