passport

Švedske putovnice “mijenjaju ruke” za 80 000 kruna (oko 67 000 kuna) na crnom tržištu i često se koriste za krijumčarenje ljudima, što je potaknulo vlasti da pokrenu istragu oko zloporabe putovnica.

Izvještaj, koji je objavljen u švedskim dnevnim novinama Dagens Nyheter, otkrilo je da je nestalo 177 000 važećih putovnica, vjerojatno u ruke kriminalaca.

Također je napisano da je u zadnje dvije godine 861 osoba prijavila izgubljene tri putovnice. Dvoje ljudi prijavilo je nestanak čak 12 putovnica između 2012. i 2014.

Policijski istražitelj Odjela nacionalne istrage (Rikskriminalen) rekao je da švedske putovnice često koriste kriminalne bande, posebno za krijumčarenje ljudi.

“Uvjereni smo da se putovnice koriste i za drugi organizirani kriminal, od prijevara do terorizma,” rekao je Kerstin Högback.

Högback je dodao da je brojka od 177 000 nestalih putovnica vjerojatno i veća.

“U stvarnosti je mnogo gore jer nisu sve putovnice uključene u statistike,” rekao je Högback.

photo_ed_530f6f009606ee70c6441d2e

Švedske putovnice modernizirane su 2012., te se danas smatraju za jedne od onih koje je najteže krivotvoriti. Prema švedskom zakonu, državljanin može ponovno izraditi koliko god želi putovnica bez straha da budu ispitivani od strane policije.

Kao rezultat toga, putovnice mogu lako koristiti one osobe koje vrlo sliče stvarnom vlasniku. Trenutne direktive znače da su švedske putovnice na meti kriminalnig organizacija i koriste se za krijumčarenje ljudi.

“Imamo vrlo liberalna pravila u Švedskoj. Nekoliko drugih zemalja postrožilo je pravila i strože razmatraju zahtjeve,” rekao je Lars Böthe, voditelj za putničke dokumente Nacionalne policije.

Nova švedska putovnica može se dobiti za 350 kruna, no na crnom tržištu njena cijena skače i do 80 000 kruna.

Nakon objave izvještaja, policija je pokrenula istragu.

Izvor: Portal Pandora/thelocal.se
Foto: wannyy.com/ flightster.com