Švedska učiteljica otpuštena je jer je odbila nazvati “nebinarnog, odnosno rodno neutralnog, učenika” imenom “Saga” rodno neutralnom zamjenicom – piše remix.

Mlada transrodna osoba, zajedno sa svojim roditeljima, osam je mjeseci tražila učiteljicu da mu se obraća s “hen”, što je nova švedska zamjenica koja nije ni muškog ni ženskog roda, a prihvaćena je u švedskom školskom rječniku još 2015. godine.

Zamjenica “hen” nije u širokoj upotrebi u Švedskoj, no Saga, što nije pravo ime učenika već ga švedski tisak tako imenuje, htio je da ga učiteljica oslovljava tom zamjenicom. Naime, zamjenica “hen” mu je pomogla u rješavanju psiholoških problema koji su se pojavili zbog nesigurnosti u svoj rodni identitet.

Učiteljica je odbila to učiniti, naglasivši da je kršćanske vjeroispovijesti i braneći “jezik bez ideologije u školskom sustavu”.

Švedski pučki pravobranitelj preuzeo je slučaj i rekao da je riječ o ozbiljnom obliku uznemiravanja i diskriminacije protiv kojih se treba boriti.

U priopćenju navodi “da se učiteljica, protivno izričitoj želji učenika, namjerno suzdržavala od upotrebe zamjenice s kojom se učenik identificira, što je ozbiljan oblik uznemiravanja i nešto što ravnatelj mora odmah zaustaviti. U školi bi se svi učenici trebali osjećati sigurno i poštovano, a ne diskriminirano.”

Unatoč obećanju ravnatelja, učenik je više od jednog semestra nazivan pogrešnom zamjenicom

Škola, koja nije djelovala dovoljno brzo, morat će platiti odštetu od 15.000 eura tinejdžeru, što je prvi slučaj u Švedskoj. Učiteljica je dobila otkaz.

“Sagu je maltretirala i diskriminirala njegova učiteljica, koja je odbila upotrebljavati rodno neutralnu zamjenicu”, navodi pučki pravobranitelj za diskriminaciju u svojoj presudi.

“Pravda je zadovoljena. Nijedno drugo dijete nikada ne bi trebalo proći ono što je Saga morala proći”, kaže Sagina majka.

“Unatoč obećanju ravnatelja da će razgovarati s učiteljicom, učenik je više od jednog polugodišta nazivan pogrešnom zamjenicom”, navodi se u priopćenju pravobranitelja za diskriminaciju.

Clas Lundstedt, službenik za medije iz pravobraniteljeva ureda za diskriminaciju, smatra da bi odluka mogla utjecati na slične slučajeve u budućnosti.

Izvor: Sloboda.hr/Rmx.news/narod.hr