PLJAČKA Ine pogađa same temelje Hrvatske jer to nije samo pljačka Ine nego i hrvatskih građana koji su desetljećima stvarali tu kompaniju, ustvrdili su u utorak na konferenciji za novinare saborski zastupnici Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček i Vesna Vučemilović.

Pavliček je naglasio kako je nevjerojatno da se ovakva krađa mogla odvijati, a da za nju zna samo petero ljudi, pa vjeruje da će se uskoro vidjeti tko je još upleten.

“Uhićene osobe u Ini trebali su nadzirati oni koje je imenovala vlada, čime dolazimo do političke odgovornosti vlade, odnosno resornih ministara, pa i samog premijera, jer za imenovanje na visoke i odgovorne funkcije očito nije bila ključna kvaliteta, već stranačka pripadnost”, kaže Pavliček.

“Da je vlada svakom kućanstvu u Hrvatskoj dala vaučer od 1000 kuna, kojim bi lakše prebrodili energetsku krizu, ukupan iznos bio bi manji od ukradenog novca u samo ovoj aferi i to jasno govori o koliko se velikoj pljački radi.

Kako se u posljednje vrijeme događa sve više takvih uhićenja, a nedugo nakon njih uhićeni se brane sa slobode, Hrvatski suverenisti uputit će u saborsku proceduru prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojima bi se gospodarski kriminal nad imovinom u vlasništvu države posebno kategorizirao te bi za to bila moguća doživotna kazna zatvora. Prema trenutno važećem zakonu, čak kada se i dokaže udruženi gospodarski kriminal, pojedinci izlaze na slobodu najkasnije za 15 godina, a često i puno brže”, istaknuo je Pavliček.

Vesna Vučemilović rekla je kako je njena jučerašnja inicijativa da saborski Odbor za gospodarstvo što žurnije javno sasluša šefa Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) uvrštena na dnevni red sljedeće sjednice Odbora.

“Odgovorni moraju objasniti kako se pljačka ovih razmjera mogla dogoditi”

“Jedan od osnovnih poslova HERA-e je nadzor energetskih subjekata u obavljanju energetskih djelatnosti, u koje ubrajamo proizvodnju, distribuciju, trgovinu, opskrbu i organiziranje tržišta prirodnog plina. Svi odgovorni moraju javnosti objasniti kako se pljačka ovih razmjera mogla dogoditi”, poručila je.

Javnost ima pravo znati što rade za visoke plaće koje im osiguravaju porezni obveznici, kaže Vučemilović. 

“Direktor na četvrtoj razini upravljanja otuđi milijardu kuna udružen s tvrtkom koja ima istu adresu kao i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. To sve više izgleda kao da je direktor žrtveno janje dok vukovi i dalje slobodno šeću”, dodala je.

Posebno je naglasila da je uhićeni kvintet malverzacije izveo s plinom koji se crpi u Hrvatskoj, koji bi građanima Hrvatske trebao osigurati nižu cijenu.

“Pozivam članove Uprave i Nadzornog odbora da učine jedino moralno u situaciji kada je dokazano da nisu radili ono za što ih građani plaćaju – da podnesu ostavke, a sve naknade koje su primili za svoj nerad uplate za obnovu kuća u Sisačko-moslavačkoj županiji jer tamo, odmah pokraj bušotina pokradenog plina, žive ljudi koji će još jedan Božić dočekati u kontejnerima”, rekla je Vučemilović.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr