Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček danas je nakon sjednice predsjedništva Hrvatskog sabora javnost izvijestio da su Suverenisti pokrenuli interpelaciju o radu Vlade kojom bi Vladu prisilili na uvođenje moratorija na izvoz sirove nafte i plina koji se crpe u Republici Hrvatskoj.

Pojasnio je da Vlada po zakonu ima pravo intervenirati kada dođe do poremećaja na tržištu, što je sada slučaj, zbog čega Vlada mora zabraniti izvoz. Takvim potezom zaštitili bismo naše sugrađane uoči na dolazeće zime, a taj bi plin bio drastično jeftiniji od uvoznog plina, smatra Pavliček. 

Vjeruje da bi vladajući čak i mogli prihvatiti taj prijedlog jer je u interesu svih građana i u duhu suverene politike u kojoj za vrijeme krize moramo gledati prvenstveno svoj interes. 

Kasnije poslijepodne stigla je potvrda toga to jest dokaz da je pritisak urodio plodom. Ministar gospodarstva Davor Filipović, nakon sastanka s Upravom Ine, rekao je da će “Vlada donijeti odluku kojom će sav plin koji se proizvede u Ini, ići Hrvatskoj, hrvatskim građanima, hrvatskom gospodarstvu, hrvatskim poduzećima.”

Suverenisti traže doživotnu kaznu zatvora

Pavliček je najavio i da će tijekom jeseni zatražiti izmjene Kaznenog zakona da se za one koji pljačkaju državnu imovinu, kao što je u slučaju INA-e, uvede doživotna zatvorska kazna. “Pokrenut ćemo u ime kluba Hrvatskih suverenista inicijativu u Hrvatskom saboru za izmjene i dopune kaznenog zakona, kako bi se uvrstila odredba o mogućoj doživotnoj kazni zatvora za sve one koji sudjeluju u gospodarskom kriminalu s naglaskom na one koji sudjeluju u pljački državne imovine”, zaključio je predsjednik Hrvatskih suverenista.

Izvor: Sloboda.hr/ tportal.hr