Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček jučer je na tiskovnoj konferenciji izvijestio da su prikupili dovoljan broj zastupničkih potpisa za pokretanje inicijative za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana zbog neispunjavanja niti jednog vanjskopolitičkog cilja Republike Hrvatske.

“Ministar jednostavno nije dorastao funkciji koju obnaša. Hrvatska nema vanjsku politiku, nema diplomaciju. Niti jedan vanjskopolitički cilj u doba mandata Grlića Radmana nije ispunjen” rekao je Pavliček dodavši da imaju 32 potpisa saborskih zastupnika čime je ispunjen uvjet da se točka o povjerenju ministru odmah uvrsti na dnevni red te raspravi u roku od 30 dana.

Govoreći o razlozima za opoziv, naveo je Izborni zakon u BiH koji je nepovoljan za Hrvate u toj zemlji te će se izbori održati iako je Ustavni sud BiH taj Izborni zakon proglasio neustavnim.

Posebice zabrinjava, upozorio je, da će njemački Bundestag krajem ovoga tjedna donijeti Rezoluciju o BiH u kojoj se optužuje Republiku Hrvatsku da se previše miješa u unutarnje stvari BiH, iako je Hrvatska supotpisnik Daytonskog sporazuma i u obvezi je pratiti situaciju u BiH.

“Što je Grlić Radman radio u Berlinu?”

Navodeći i da je Grlić Radman ranije bio veleposlanik u Berlinu, upitao se što je tamo radio i je li uspio išta izlobirati za interese hrvatskog naroda.

Dodao je i da Hrvatska u zadnje tri godine, za vrijeme mandata ministra Grlića Radmana, nije riješila niti jedan granični spor sa susjednima, posebice sa Srbijom. Pri tome, Međudržavna komisija za granice između dvije zemlje nije se sastala za njegova mandata.

“To samo pokazuje koliko je njemu stalo do rješavanja ovih krucijalnih pitanja koje posebice dolaze do sve veće važnosti jer smo od sljedeće godine i granica Schengena. To znači da vanjske granice EU i dan-danas nisu riješene”, upozorio je.

Pavliček je naglasio da Grlić Radman nije bio u stanju aktivirati već potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije iz 2004. godine koji je hrvatskoj nacionalnoj manjini trebao jamčiti sigurne mandate na lokalnim i državnim razinama. Hrvatska je svoj dio tog sporazuma ispunila, dodao je.

Naveo je i da ministar Grlić Radman nije reagirao na skandalozno ponašanje veleposlanika RH u Srbiji Hidajeta Biščevića koji je izravno optužio glavnog političkog predstavnika Hrvata u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova nazvavši ga “ego-etnobiznismenom” uoči samih izbora. Smatra da je time dodatno podijelio hrvatsku zajednicu i nanio joj štetu u Srbiji.

Pavliček je rekao i da je ministar Grlić Radman tolerirao koruptivne radnje u hrvatskoj diplomatskoj mreži, na što je upozorio i bivši glavni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Damir Sabljak.

Na novinarski upit, predsjednik Hrvatskih suverenista ocijenio je da je Grlić Radman trećerazredni diplomat. “Često je davao smiješne izjave, široj javnosti nerazumljive. Ono što je najbitnije – niti jedan cilj kao ministar nije ostvario”, kazao je.

Smatra i da bi hrvatska diplomacija funkcionirala jednako i da nemamo ministra, kao što funkcionira s njim. 

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr