Osmero hrvatskih državljana, koji su prošlog tjedna, u trenutku kada su trebali napustiti Zambiju, drugi put uhićeni zbog sumnje da su sudjelovali u trgovanju ljudima stigli su na novo sudsko ročište u Ndoli. 

Odobrena im je jamčevina od oko 1100 dolara i branit će se sa slobode. Iduće ročište zakazano je za 1. ožujka. Ovaj put sudski proces vodi nova sutkinja, Jennipher Bwalya. Optužnica protiv zambijske osmorke i ovog se puta odnosi na pokušaj trgovine djecom iz Konga na teritoriju Zambije, no uz zambijsku osmorku sada je optužena i imigracijska službenica.

Tko je imigracijska službenica optužena sa zambijskom osmorkom?

Konkretno, radi se o višoj službenici zambijske imigracije u Ndoli, Gloriji Sakulengi (36), Zambijki iz Kapomba. Ona je s osmero hrvatskih državljana optužena za trgovinu djecom u pokušaju. U optužnici se navodi da je Sakulenga u prosincu s četiri hrvatska para trgovala s četvero djece u dobi od jedne do tri godine. 

Kelvin Silwimba, odvjetnik koji zastupa zambijsku osmorku, tražio je od suda da hrvatskim parovima odobri jamčevinu te da se tijekom novog suđenja brane sa slobode. Imigracijska službenica već je puštena uz jamčevinu, javlja AP. 

Pokrenut novi postupak

Podsjetimo, u novom postupku, koji je pokrenut nakon što je prethodno suđenje obustavljeno, postoji i važna novost. Sada je uz optužnicu protiv četiri hrvatska para podignuta optužnica i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola. I zambijska osmorka i imigracijska službenica optuženi su za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju sukladno čl. 3A st. 1. i čl. 12. zambijskog zakona protiv trgovine ljudima.

Slučaj ova četiri para probudio je velik interes javnosti jer su među uhićenima transrodni LGBT aktivist i vijećnik platforme Možemo Noah Kraljević, rođen kao Dalija Pintarić i gitarist Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga Azra Imamović Subošić, inače zaposlenica Ustavnog suda te je nakon mnogo ispitivanja utvrđen niz propusta više državnih institucija vezano za posvajanja iz DR Konga, ali i za međunarodna posvajanja u Republiku Hrvatsku.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Index.hr

foto: mwebantu