djeca na facebooku

Nakon otmice u Srbiji svi bi se roditelji morali zamisliti. Novi detalji otmice kažu kako, nakon što je policija u dramatičnoj potjeri ulovila otmičare, oni su navodno priznali kako su dijete htjeli oteti i iskoristiti u brakorazvodnoj parnici jer malena Maša sliči na kćer jedne od otmičarki. Ključni detalj izjava je da su djevojčicu navodno pronašli putem fotografija na Facebooku koje je objavio njezin otac.

Posebnim programom odabrali dijete za otmicu

Policajci su francuske otmičare ulovili nakon dramatične potjere helikopterom i presretačem. Otmičari su navodno priznali kako su dijete pronašli putem popularne društvene mreže.

Koristili su poseban program kako bi pretražili fotografije korisnika i na profilu oca male Maše pronašli su mnoštvo fotografija. Uz pomoć fotografija su došli i do adrese.

Programi mjere svaki detalj i olakšavaju posao kriminalcima

Stručnjaci upozoravaju kako treba objavljivati što manje takvim stvari jer na Facebooku je puno toga javnog. “Čim manje takvih stvari objavljivati. Facebook je javna platforma, to je kao da izađete na ulicu i dijelite slike svoje djece”, kaže Saša Fišter, stručnjak za društvene mreže, za dnevnik.hr.

“I neke obaviještajne službe rade na tehnologiji prepoznavanja lica i sam Facebook ima razvijen algoritam koji s 57 posto točnošću može prepoznati nečije lice, što je omjer isto kao i ljudsko oko”, dodaje Fišter.

Na isto upozoravaju i iz osječkog centra za nestalu i zlostavljanu djecu . Programi su to koji mjere svaki detalj na licu i uvelike olakšavaju kriminalcima posao.

“Takvi programi postoje, nije velika novost, ali očigledno se vidi ovdje da je to dobro organizirana kriminalna skupina”, kaže Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Roditelji moraju biti odgovorni

Baš zbog ovih činjenica roditelji moraju paziti što stavljaju na internet i izlažu li time svoju djecu. U Europskoj uniji svake dvije minute nestane jedno dijete, a Hrvatska još nema uspostavljen sustav koji bi u slučaju otmice alarmirao sve nadležne službe.

Izvor: narod.hr