Saborska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović komentirala je odnos Grada Rijeke prema sportu tome gradu. Po njoj je odnos grada prema sportu problematičan, jer se, kako je kazala, iz godine u godinu smanjuju izdvajanja za sport. Peović smatra kako je još veći problem u raspodjeli “tih, za sport sve manjih, izdvajanja”. Navela je kako izdvajanja za HNK Rijeku iznose gotovo četvrtinu iznosa Grada Rijeke za javne potrebe u sportu.

Rijeka ”privilegiran” klub?

“HNK Rijeka je privilegirani klub i u odnosu na druge nogometne klubove, ali i u odnosu na druge sportove u Rijeci. Takav privilegirani tretman nije opravdan ako je riječ o javnim novčanim sredstvima jer su time manja raspoloživa sredstva za druge klubove i sportove koji nisu komercijalno usmjereni”, kazala je Katarina Peović te je ustvrdila kako se na taj način “ne ispunjavaju uvjeti da se veći broj ljudi, posebno djece, bavi sportom”.

Odmah je stigao i odgovor Hrvatskog nogometnog kluba Rijeka kojega je potpisao Nikola Ivaniš, dogradonačelnik Rijeke i član Uprave HNK Rijeka.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

“Prvog radnog dana u prosincu ove godine Katarina Peović je u najsjajnijoj tradiciji neostaljinističke osvetnice stala ispred stadiona na Rujevici i održala “lekciju” svima o tome kako se treba financirati sport u Rijeci. Divno je kad netko barata poluistinama i to želi proglasiti jedinom istinom. Tako Katarina govori o 9 milijuna duga HNK Rijeka prema Gradu. To što je to vezano uz Ugovor o zamjeni nekretnina uvećan za redovne i zatezne kamate s kojima se vrši prijeboj temeljem Ugovora o korištenju sportskih objekata u sklopu Trening kampa HNK na Rujevici gospođu Peović nimalo ne zanima. Ona zna da je HNK Rijeka dužna 9 milijuna i to je jedina istina.

Dodaje tome i “notornu činjenicu” da je to privatni klub kojega Grad Rijeka protežira i evo skandala. Netko u Gradu Rijeci ulaže u privatni klub i zakida djecu koja bi se trebala baviti sportom. Jasno, gospođa Peović žarko želi uništiti sve privatno vlasništvo i nacionalizirati sve one koji su po njenom sudu prebogati – pa joj bilo kakav financijski aranžman Grada Rijeke (to su javna sredstava svih poreznih obveznika) i HNK Rijeke (to je privatni novac) izgleda sumnjiv i ona to osjeća kao ozbiljnu opasnost poručujući “Sport svima!”. Što HNK Rijeka radi i predstavlja, koga pomaže i kako, to nju ne zanima, jer ona zna istinu i osim te istine druge istine nema, ma što govorile činjenice.

Pogledajmo kako stoje stvari kad je u pitanju naš klub, HNK Rijeka: HNK Rijeka nije u 100%-tnom privatnom vlasništvu nego je Grad Rijeka suvlasnik u iznosu od 30%. Svatko tko se razumije u ovu vrstu postotaka zna da onaj tko ima 25% plus jednu dionicu ima pravo glasa i da se bez njegove suglasnosti ne mogu donositi nikakve ozbiljnije odluke u klubu, firmi ili korporaciji. Samim time Grad kao suvlasnik ima prava ali i neke obveze prema tom klubu. Ako govorimo o novčanim obvezama one ne mogu biti namirene iz sredstava sufinanciranja sporta jer se ta sredstva dodjeljuju neovisno o vlasničkoj strukturi kluba, tj. nije uvjet da Grad bude suvlasnik da bi klub dobio sufinanciranje.

Kako bi se održao profesionalni sport I. kategorije svi gradovi, ne samo kod nas nego i u cijeloj EU, pomažu svojim klubovima jer tako pokušavaju održati izvrsnost i indirektno pomažu i ostalim klubovima u svojoj regiji gdje su ti klubovi poligoni budućih prvotimaca. Višestruko se povećao interes kod djece za bavljenjem nogometom u Gradu Rijeci i našoj regiji od kada je HNK Rijeka osvojila svoje prvo prvenstvo Hrvatske u svojoj povijesti (2017./2018.). Samo se prisjetimo koju je pozitivnu energiju te godine u naš grad donio uspjeh našeg kluba i koliko je samo građana Grada Rijeke, koji nisu svi fanatični navijači nego i simpatizeri ili samo građani koji su bili ponosni na taj uspjeh, došlo dočekati prvake na Korzo i zajedno proslavili taj veliki uspjeh našeg kluba.

Škola nogometa HNK Rijeka okuplja više od 400 djece s kojima stalno rade stručni treneri, a indirektno su vezani svi klubovi PGŽ-a gdje puno djece svaki dan trenira sa željom da jednog dana zaigraju za taj klub i s ponosom brane boje našeg kluba. Svakako želimo napomenuti da od svake prodaje igrača HNK Rijeke se izdvaja nemali dio sredstava koji direktno služi za financiranje klubova iz naše Županije, a da ne govorimo koliko se uplatilo u gradski ili državni proračun kroz sve ove godine na račun raznih poreza i prireza.

Cijeli niz godina HNK Rijeka pomaže svim amaterskih klubovima financijski, u opremi za djecu, organiziranjem turnira ili plaćanju putnih troškova. Kroz javno djelovanje HNK Rijeke vidimo kako taj naš klub stalno sudjeluje u humanitarnim akcijama u našoj regiji, a i šire (Sve za našu djecu, Zajedno u sportu, Cijela Rijeka – jedno srce za našeg Robija, Za ljepši Centar Izvor u Selcu, za Dječju bolnicu Kantrida i još mnoge druge). HNK Rijeka humanitarno ne djeluje samo u svojoj županiji nego u cijeloj Republici Hrvatskoj. Podsjećamo da je nedavno HNK Rijeka iznenadila školu nogometa NK Dilj iz Vinkovaca doniravši im lopte, sportsku i medicinsku opremu. Podsjetimo gospođu Peović da je taj privatni investitor izgradio kamp Rujevica s pravom građenja na 50 godina. Zar ona ili bilo tko drugi misli da će taj isti investitor nakon isteka tog roka odnijeti to što je investirao/izgradio ili će to ostati građanima našeg grada?

Dobru suradnju Grada i HNK Rijeke vidjeli smo i kroz obnovu igrališta “Robert Komen” u Rijeci gdje su zajedničkim financijskim sredstvima obnovili to igralište kako bi se djeca mogla takmičiti po strogim Uefinim pravilima. Znaju li gospoda iz Radničke fronte koliko amaterskih članova igra nogomet svakodnevno na tom terenu?

I za kraj, mislimo da je bez predmetno raspravljati o sportskoj infrastrukturi u gradu u kojem se unazad 10 godina izgrađen niz velikih sportskih objekata (kamp Rujevica, bazeni Kantrida, Atletska dvorana Kantrida i Sportski centar Zamet), a puno malih sportskih objekata je obnovljeno financiranjem grada Rijeke, a neki objekti i sufinanciranjem HNK Rijeke. Moramo imati na umu da bez dobre infrastrukture nema ni uspješnih klubova, a bez takvih klubova nema ni amaterskog i rekreativnog sporta u većem broju.

Zato bi bilo dobro ne poluistinama obmanjivati građane Rijeke i skupljati jeftine političke poene u borbi za mjesto gradonačelnice, već iznositi istinite podatke jer to u politici jedino daje rezultate, dugoročno gledajući. Osim, ako se ne želi plesati jedno ljeto.”

Izvor: Sloboda.hr