Radnička fronta (RF) predlaže poreznu stopu od osamdeset posto na plaće već od 30 tisuća kuna, a o stranačkom prijedlogu porezne reforme u danas je u Saboru konferenciju za novinare održala saborska zastupnica RF Katarina Peović.

Komentirajući izjave ministra financija Gorana Marića koji snižavanje poreza najbogatijima zove “progresivnim oporezivanjem” jer dvije trećine ljudi ne plaća porez, Peović je ironično ustvrdila kako bi “najbolje bilo da onima koji praktički žive u siromaštvu naplaćujemo i porez”. “Osobni odbitak do 4.000 kuna nije progresivno oporezivanje već suočavanje sa siromaštvom”, tvrdi Peović.

“U SAD su porezi 50-tih godina prošlog stoljeća za one koji imaju najviše dohotke bili preko 90%. U nas 51.000 bogatih ima na računima 75 milijardi kuna, iznos koji premašuje šestogodišnji iznos poreza na dohodak. Istovremeno, Plenkovićeva Vlada snižava poreze za one najbogatije i to one koji evidentno akumuliraju bogatstvo a ne reinvestiraju, kako to vladajući očekuju”, komentirala je Peović.

Tvrdi da bi “snižavanje poreza i povećanje neoporezivog dijela dohotka za one s najmanjim prihodima induciralo potrošnju, pa bi upravo progresivne porezne stope bile mnogo opravdanije”. Radnička fronta, podsjeća, predložila je primjer takvog modela s 80% oporezivanja na poreznu osnovicu iznad 30.000 kuna bruto.

U svom prijedlogu porezne reforme, Radnička frona ustvrdila je kako “porezne reforme u Hrvatskoj pokazuju konzistentno pogodovanje vlasnicima kapitala i najbogatijima, a na račun primanja od rada i onih najsiromašnijih. Hrvatska je rekorder po ubiranju poreza na potrošnju, dok je pri samom dnu po ubiranju poreza na prihod i kapital najbogatijih”.

“Kako većina, čak 90% radnika u Hrvatskoj, prima plaću nižu od 15.000 kn bruto, potrebno je progresivno oporezivati tako da svi ispod te granice, uz viši neoporezivi dio plaće i nižu poreznu stopu od deset posto, imaju što više plaće, te da progresija raste od tog iznosa na gore”, drže u RF-u.

RF predlaže ovakvu poreznu reformu: “dizanje neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna; dizanje minimalne plaće na 5.000 kuna neto (6.250 kuna bruto); poreznu stopu od 10% do prvog praga od 7.500 kuna porezne osnovice; poreznu stopu od 20% do drugog praga od 15.000 kuna porezne osnovice; poreznu stopu od 40% do trećeg praga od 30.000 kuna porezne osnovice, te poreznu stopu od 80% za one preko 30.000 kuna porezne osnovice”.

Izvor: Sloboda.hr/Nacional.hr