7217._VU-pijani cetnik

Srbija ne može biti odgovorna za genocid u Hrvatskoj jer u vrijeme kada su zločini počinjeni nije postojala kao država, pa nije bila ni stranka konvencije o genocidu, ustvrdili su srbijanski pravni zastupnici pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu.

Dvojica njemačkih profesora, Andreas Zimmerman i Christian Tams, tvrde da do 27. travnja 1992. Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), čija je Srbija pravna sljednica, nije postojala kao država, pa je nije ni obvezivala konvencija koja je temelj hrvatske tužbe.

Sud se može baviti samo kršenjem konvencije i ničim drugim, rekao je Zimmerman. Ustvrdio je da ni “duh ni slovo” konvencije iz 1948. ne govore o retroaktivnoj primjeni tog dokumenta na događaje koji su se zbili prije nego što je država pristupila toj konvenciji. Srbijanski zastupnici kao slabost hrvatske tužbe navode i to da Hrvatska tuži Srbiju za događaje prije nego što je i sama postala neovisna u listopadu 1991.

Jučer, prvog dana Srbija je tvrdila da je Hrvatska provela genocid, protjeravši 250 tisuća Srba iz Hrvatske tijekom akcije Oluje. Tvrdi i da zločini nad Hrvatima nisu genocid te da Srbija za njih ne može biti odgovorna jer u vrijeme rata nije postojala.

Hrvatska prošli tjedan nije predočila nijedan dokaz, dokument ili izjavu svjedoka o genocidnoj namjeri vodstva Srbije, bivše JNA ili hrvatskih Srba, ustvrdio je srbijanski pravni zastupnik.

Protekli je tjedan hrvatski pravni tim pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu iznio argumente u prilog proglašenju Srbije odgovornom za genocid počinjen nad hrvatskim stanovništvom u Domovinskom ratu. Od jučer predstavnici Srbije odgovaraju na hrvatsku tužbu koja je sastavljena na 500 stranica, a sadržava i povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa, s naglaskom na događaje iz Drugoga svjetskog rata, odnosno iz NDH, opisane na 200 stranica.

Autor: F.Č./hrsvijet