paravojna jedinica

Srpski dragovoljac i borac pod imenom Ivan Ivanovič – Kum odjeven u maskirnu odoru s nepoznatim oznakama na rukavima snimio je videoprilog u kojemu najavljuje osnivanje nove paravojne postrojbe srpskih dragovoljaca s ciljem odlaska u Ukrajinu.

“Rode moj, na današnji dan, 21. studenoga, u svjetlu velikog pravoslavnog praznika Aranđelovdana, dana svetog Arhanđela Mihaila, obavještavam vas o početku mobilizacije i popunjavanja nove srpske dragovoljačke postrojbe, koja će na operativnoj razini imati dva eskadrona, od kojih će jedan biti operativan na teritoriju DNR-a, dok će drugi biti na teritoriji LNR-a i koji će biti u punom raspolaganju oružanim snagama Novorusije”, objavio je Srbin Ivan Ivanovič kojeg su društvene mreže prozvale “Srbin Ivan”, donosi Dnevno.hr.

Prema njegovim riječima, novoosnovana će postrojba nositi naziv Srpski husarski puk, “prema uzoru na istoimenu postrojbu osnovanu od strane ruskog imperatora Petra Velikog, kada je srpskom majoru Ivanu Albanezu dodijeljen zadatak da osnuje prve srpske husare, koji će braniti granice ruske imperije”. Uloga srpskih husara imat će “ulogu izviđačko-diverzantske postrojbe, moderne konjice, odnosno oklopno-mehaniziranih brigada i topništva”.

Prema srpskoj civilnoj sigurnosnoj službi BIA, u ratu u Ukrajini sudjeluje ne više od 30 Srba – dvadesetak na strani proruskih pobunjenika, a obećana im je plaća od oko 2000 dolara tjedno. S druge strane, ne više od 10 Srba otišlo se boriti na strani ukrajinske vojske za 3000 dolara tjedno.