ovčara optužnica

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine priopćilo je u petak da će se žaliti na odluku Žalbenog suda u Beogradu da prekine pritvor šestorici osuđenika na maksimalne zatvorske kazne za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.

Šestorica na slobodi

Hini je u Žalbenom sudu danas potvrđeno da je sudsko vijeće za ratne zločine Žalbenog suda u Beogradu odlučilo je pustiti šestoricu osuđenih za ratni zločin na Ovčari 1991. da se brane sa slobode jer protiv njih, poslije žalbenog postupka, ne postoji pravomoćna presuda,

Izvršenje zatvorske kazne od 20 godina obustavljeno je Saši Radaku, Đorđu Šošiću, Miroslavu Đankoviću, Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću i Predragu Milojeviću.

Za sudjelovanje u zločinu nad najmanje 193 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u prosincu 1991. godine, srbijansko tužiteljstvo do sada je optužilo 20 osoba, od kojih je 15 osuđeno na ukupno 207 godina zatvora.

Žalba odmah nakon što stigne pismeni otpravak odluke

U tom tužiteljstvom Hini je rečeno da će žalbu na odluku Žalbenog suda uputiti “istog trenutka kada u Tužiteljstvo stigne pismeni otpravak odluke” vijeća za ratne zločine Žalbenog suda.

Sudsko vijeće Žalbenog suda je, prekidajući iz formalno-procesnih razloga izdržavanje kazne šestorici osuđenih za zločine na Ovčari, istodobno izreklo mjeru zabrane napuštanja mjesta boravka, uz obvezu da se jednom tjedno, svakog ponedjeljka, javljaju lokalnoj policiji u mjestu gdje žive.

Odlučujući po zahtjevu za zaštitu zakonitosti koji su podnijeli odvjetnici optuženika, Vrhovni kasacijski sud je ranije ukinuo pravomoćnu presudu i predmet vratio Žalbenom sudu.

U tom se žalbenom postupku presudu okrivljenima za ratne zločine pokušavalo proglasiti i neustavnom time što se želi ukazati na navodno bitnu povredu prava na pravično suđenje. Ta se primjedba o povredi zakonitosti temeljila na činjenici da sudac Siniša Važić, koji je tijekom procesa dodijelio status svjedoka-pokajnika jednom od sudionika zločina, trebao biti izuzet u Žalbenom vijeću kad se odlučivalo o presudi.

Sudac Važić predsjednik je žalbenog vijeća koje vodi i žalbeni postupak koji je upravo u tijeku.

Vijeće za ratne zločine Žalbenog suda u daljem postupku može potvrditi raniju presudu, poništiti je ili preinačiti, a kako je Hini rekla glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić, sudsko vijeće donijet će odluku “najvjerojatnije u sljedećih mjesec do dva mjeseca”, s obzirom na činjenicu da je riječ o iznimno opširnom i složenom predmetu.

Beogradski Žalbeni sud praktički po drugi puta razmatra žalbe na prvostupanjsku presudu, nakon što je usvojen zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Prethodno je 14. rujna 2010. godine Žalbeni sud potvrdio većinu prvostupanjskih presuda za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara.

Na javnoj sjednici sudskog vijeća od 14. do 23. lipnja, postupajući po žalbama okrivljenih i njihovih branitelja, vijeće suca Siniše Važića pooštrilo je kaznu Nadi Kalabi s devet na 11 godina zatvora, a Ivanu Antonijeviću sa 20 smanjilo na 15.

Isto vijeće je dvadesetogodišnje kazne zatvora potvrdilo Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Đorđu Šošiću, Miroslavu Đankoviću i Saši Radaku.

Potvrđene su i prvostupanjske presude Milanu Vojnoviću na 15 godina zatvora, Jovici Periću na 13, Milanu Lančužaninu na šest, te Predragu Dragoviću i Goranu Mugoši na po pet godina zatvora. Vijeće je odbilo žalbe Tužiteljstva na oslobađajuće presude Marku Ljuboju, Slobodanu Katoću, Predragu Madžarcu, Vuji Zlataru i Miloradu Pejiću.

Na Ovčari ubijeno više od 200 hrvatskih civila

Na poljoprivrednom dobru Ovčara 21. studenog 1991. su, prema optužnici, mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika, a za ubojstvo više od 200 hrvatskih civila, Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je 20 okrivljenih, među kojima je njih 15 osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, a petero je oslobođeno optužbi. (h)