liga prvaka pravila

Nositelje europske Lige prvaka u grupnoj fazi više neće određivati koeficijenti uspješnosti prošlih godina, već će to biti prvak Europe i sedam prvaka najjačih nogometnih liga.

Ulozi nositelja klubova poput Arsenala čini se da dolazi kraj. UEFA namjerava uvesti promjenu i izbaciti iz kruga privilegiranih one koji nisu u stanju osvojiti nacionalno prvenstvo. Naime, do sad su nositelji u grupnoj fazi natjecanja bili oni s najvećim europskim koeficijentom, javlja tportal. Wengerov londonski klub to je koristio te s lakoćom prolazio skupinu pa zatim rano ispadao u nokaut fazi, što je bilo dovoljno za ulogu nositelja i sljedeće sezone, uz izostanak domaćeg naslova. Opet bi zatim Arsenal izvukao lagane protivnike i sve bi se ponovilo.

>>> Barcu izbacuju iz Primere, više neće biti El Clasica! Pogledajte zašto…

Međutim, od sljedeće sezone nositelje bi UEFA trebala birati po drugom ključu. To bi bio prvak Europe te sedam nacionalnih prvaka najjačih nogometnih liga, otkriva El Mundo Deportivo. U takvom scenariju prvak Španjolske, Engleske, Njemačke, Francuske, Italije, Portugala i Rusije imao bi svoje predstavnike u najjačoj ‘zdjeli’, a samim time bi im i ždrijeb bio olakšan na putu do osmine finala.

Ovaj prijedlog još mora usvojiti izvršna Komisija Uefe, a kad se to dogodi, najsretniji će biti Manchester City koji redovito osvaja titule u Engleskoj, a u Ligi prvaka je dosad dobivao najteže grupe zbog nedostatka iskustva u ovom natjecanju.