Most Cetina preko kanjona rijeke Cetine u Omišu u četvrtak je spojen, a očekuje se da će se njime moći voziti od jeseni.

Most je duljine 224,45 metra i dio je projekta izgradnje obilaznice Omiša. Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije.

Vrijednost radova je 23,16 milijuna eura (bez PDV-a), a riječ je o projektu čija će realizacija doprinijeti prometnom rasterećenju gradske jezgre Omiša i smanjenju gužvi. 

Na spajanju je bio premijer Andrej Plenković koji je izjavio da je je spajanje mosta Cetina “dobra stvar za Omiš, Dalmaciju i Splitsko-dalmatinsku županiju” te kako vjeruje da će obilaznica Omiša biti dovršen do jeseni i da će se tada mostom moći i voziti.

Most je, kako je rekao, ključan objekt na budućoj cesti Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš, koja će biti ključna za rasterećenje prometa Jadranskom magistralom, posebno tijekom ljetne turističke špice.

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ml

“Most Cetina još je jedan doprinos investicijama u cestovnu infrastrukturu u Hrvatskoj”, rekao je Plenković i podsjetio na druge veće prometne projekte, kao što je autocestovno povezivanje Baranje s mrežom autocesta, cesta D403 u Rijeci, izgradnja druge cijevi tunela Učka i autocesta Lekenik – Sisak – Petrinja.

Premijer nije htio iznositi datum završetka kompletne prometnice od Solina do Omiša, jer to ovisi o javnim nabavama i natječajima, no rekao je da će dio od Makarske do Omiša biti gotov do jeseni

“Ideja je vlade da to ide što brže”, dodao je.

Smatra da je Omiš izgradnjom mosta Cetina dobio dodatnu vrijednost.

“Ovaj projekt je prekrasan, on na neki način oplemenjuje vizuru kanala Cetine”, rekao je.

Most Cetina jedan je od najzahtjevnijih građevinskih pothvata u Hrvatskoj u više od 30 godina.

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ml

Treći je dio dio dionice Dugi Rat (DC8) – čvor Dugi Rat – čvor Omiš, a nakon spajanja mosta slijede radovi na odvodnji u tunelima, asfaltiranje i postavljanje burobrana.

Četvrti dio također je već u izgradnji, riječ je o dionici dugoj tek nešto manje od tri kilometra, odnosno o spoju ceste na državnu cestu DC8.

Ugovorni rok završetka svih građevinskih radova je 30. lipnja ove godine, a u Hrvatskim cestama očekuju da će dionica biti u prometu najesen ove godine.

Realizacija mosta i obilaznice predstavljena je 2014. godine kao dio Multimodalne platforme splitske aglomeracije Solin – Stobreč – Dugi rat – Omiš.

Projekt Multimodalna platforma splitske aglomeracije podijeljen je u nekoliko faza, a dionica Spojna cesta Dugi Rat (DC8) – čvor Dugi Rat – čvor Omiš je jedna od faza tog projekta.

Investicija je na procijenjena na 2,44 milijarde kuna, a ukupna duljina zahvata iznosi 21,5 kilometara.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ml