Condi-rice-620x428

“Dropbox”, stranica za čuvanje podataka na internetu, izazvao je bijes javnosti zbog angažiranja Condoleezze Rice, bivše državne tajnice SAD.

Rice je kao jedna od najviših dužnosnika administracije bivšeg predsjednika Georgea Busha, osobno davala dozvole za ilegalna špijuniranja koja je obavljala američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA). Korisnike Dropboxa sada plaši činjenica da takva osoba ima značajnu ulogu u upravljanju tom stranicom koja čuva razne podatke više od 200 milijuna korisnika.

“Dropbox” postoji od 2007, a “Bussines Insider” postavio ga je na peto mjesto liste najvrjednijih startup projekata, a ispred njega su samo društvena mreža Twitter, stranica s popustima “Grupon”, tvrtka za online igrice “Zynga” i, naravno, Facebook. Pored skladištenja podataka, “Dropbox” nudi sinkronizaciju datoteka i softverske usluge.

I prije službenog imenovanja Rice 9. travnja, kritičari su organizirali bojkot usluga ovog sajta u online kampanji pod naslovom “Drop Dropbox” (Bacite sandučić).

“Odabir Condoleezze Rice u “Dropbox” problematičan je iz više razloga i tjera nas na ozbiljnu brigu u vezi s posvećenošću slobodi, otvorenosti i etici uprave tvrtke. Kada neka tvrtka doslovno ima pristup svim vašim podacima, etika postaje nešto više od zabavnog eksperimenta”, pišu organizatori kampanje.

Američki mediji prenose da je zbog ovakve reakcije javnosti izvršni direktor tvrtke Dru Houston izdao neku vrstu isprike, navodeći da angažiranje Condoleezze Rice neće utjecati na borbu tvrtke za transparentnost i reformu vladinog programa špijuniranja.

“Trebalo je jasnije reći da se ništa neće promijeniti postavljanjem Condoleezze Rice na ovu funkciju. Naša predanost vašim pravima i vašoj privatnosti nalazi se u središtu svake naše odluke i to će se nastavit”, poručio je Houston putem korporativnog bloga.

Odluka “Dropboxa” da zaposli Condoleezze Rice nije nelogična iz perspektive menadžmenta. Ova tvrtka ima planove širenja na međunarodnom tržištu, a Bushova bliska suradnica sigurno je zadržala brojne kontakte u svijetu. Kina je u veljači prvi put dozvolila “Dropbox” nakon stavljanja blokade 2010. godine.

Autor: Sloboda.hr