spd petra hinz zastupnica

Socijaldemokratska zastupnica u Bundestagu Petra Hinz dala je ostavku nakon što je otkriveno da je 30 godina lažirala velike dijelove svojeg životopisa, uključujući i navode o završenoj maturi i diplomi Pravnog fakulteta.

Zastupnički klub Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu, kojem je Hinz pripadala od 2005., šokiran je ovom aferom. Hinz unatoč svemu ima pravo na prijelaznu naknadu kao i zastupničku mirovinu. Aktualna zastupnička plaća iznosi 9 tisuća eura, čemu treba pridodati i paušal za troškove u iznosu od 4 tisuće eura.

Do otkrića afere došlo nakon jednog anonimnog pisma u kojem se otkriva činjenica da se Hinz lažno predstavlja. Pismo navodno potječe od jedne bivše djelatnice njezinog parlamentarnog ureda. Prema istim navodima Hinz je bila na lošem glasu kao poslodavka a govori se i o “atmosferi mobinga” u njezinom parlamentarnom uredu.

Odvjetnici Petre Hinz objasnili su kako je njihova štićenica sredinom devedesetih pokušala u večernjoj školi nadoknaditi maturu “kako bi barem jedan dio životopisa učinila istinitim” ali da to zbog “previše obveza” nije uspjela. Oni su isto tako istaknuli da Hinz nikada nije pružala odvjetničke usluge.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: meedia.de