vlada petrokemija sjednica

Vlada u tehničkom mandatu na svojoj sjednici koja je u tijeku dala je  odobrenje Petrokemiji za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u vrijednosti od 200 milijuna kuna radi restrukturiranja i konsolidacije.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako ni jedna buduća Vlada ne smije dozvoliti da se Petrokemija dovede u ovakvu situaciju da je u zadnji tren treba spašavati. Uz ovo zaduženje upravi Petrokemije dali smo uvjete koje moraju ispuniti i pratiti poslovanje.

To financiranje, rekao je Marić, predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, s obzirom na to da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu te je riječ o društvu koje je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i znatan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja.

Odobrenjem tog dugoročnog kredita izravno iz sredstava HBOR-a, prema Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja Petrokemiji, uz 100-postotno državno jamstvo, bit će omogućeno refinanciranje dijela postojećih obveza kutinske kompanije, stvorit će se pretpostavke za bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima prirodnoga plina, a time će se otvoriti prostor za nastavak započetih aktivnosti i daljnje mjere financijske i poslovne konsolidacije kompanije u ovoj godini, kao i pripremu proljetne sjetve 2017. godine na kvalitetnijoj razini od ovogodišnje.

Također, dobivenim jamstvom Petrokemiji d.d. bit će konačno omogućeno financiranje s kamatnom stopom koja osigurava konkurentniju proizvodnju i prodaju te povrat kreditnih sredstava, navodi se u obrazloženju odluke.

Na početku sjednice premijer Tihomir Orešković čestitao je ministru Šprlji na novom članu obitelji, maloj Anđeli i donio poklon plišanog medvjedića.

Izrazio je uvjerenje da će podaci Državnog zavoda za statistiku pokazati rast BDP-a. Optimizam temelji na činjenici da su svi makroekonomski pokazatelji za drugi kvartal vrlo pozitivni. Posebno je pritom izdvojio pozitivna kretanja u potrošnji, što, kako kaže, pokazuje da je optimizam kod građana prisutan i u situaciji u kojoj se nalazimo.

Orešković je kazao da je uvjeren da će ova godina biti sjajna godina te je naveo da će deficit će biti ispod 3 posto BDP-a, da dug pada, izvoz raste i nezaposlenost pada. “Dakle, držimo kontrolu, pozitivan rezultat imaju i sredstva povučena iz EU fondova”, rekao je Orešković, dodavši kako se može očekivati da će do kraja godine rejting agencije podići kreditni rejting Hrvatske.

Prema nedavno objavljenim podacima Ministarstva financija, RH je dosad ove godine iz EU fondova povukla 662 milijuna eura, odnosno oko 5 milijardi kuna te je 3 milijarde kuna u plusu u odnosu na uplate u europski proračun.

Vlada je uredbom o izmjeni Zakona o HRT-u produžila mandat v.d. glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću do 1. listopada. Potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je kako je svjestan da HRT treba imati upravu, ali i da Most ne može podržati produljenje mandata Siniši Kovačiću i njegovoj upravi. “Ubuduće ćemo inzistirati da vodstvo nacionalne televizije bude birano na način da može svoju funkciju profesionalnije obavljati”, istaknuo je Petrov. Odluka je donesena bez ruku Mostovih ministara – 6 članova Vlade je bilo protiv, 12 za.

“Vlada je to napravila jer Kovačiću dužnost prestaje 4. rujna, nakon čega HRT više ne bi imao zakonskog zastupnika”, objasnio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Vlada je dala suglasnost Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojom mu se odobrava korištenje prekoračenja po transakcijskom računu Fonda, otvorenom kod HPB-a, od najviše 100 milijuna kuna, na razdoblje od godine dana, radi održavanja tekuće likvidnosti.

Između ostaloga, Vlada je donijela odluku o davanju suglasnosti za zaduženje pet općina i Velikoj Gorici. Velika Gorica će se zadužiti kod OTP banke za 44,5 milijuna kuna, na rok od 7 godina. Vlada bi trebala dati i odobrenje općini Gornji Kneginec za kredit kod OTP banke na 11,5 milijuna kuna i na rok od 10 godina, općini Goričan kod PBZ-a na 7 milijuna kuna i rok od 15 godina, Općini Končanica kod PBZ-a na milijun kuna i rok od 5 godina, općini Orebić za zaduženje kod HBOR-a na 3,6 milijuna kuna i rokom otplate od 10 godina te općini Sračinec za zaduženje kod HBOR-a na iznos od 4,7 milijuna kuna i rok otplate od 15 godina.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: Snimka zaslona