o-MATAJUDIOS-facebook

Stanovnici španjolskog gradića Castrillo de Matajudíos glasat će o promjeni imena jer sadrži frazu “ubij Židove” u svom nazivu (mata judios) – što je zapravo lokalni izraz za ispijanje limunade.

Castrillo de Matajudíos će sazvati svojih 60 stanovnika u gradsku vijećnicu kako bi razmotrili mogućnost mijenjanja imena u neko manje kontroverzno.

U nekim dijelovima Španjolske, mnogi stanovnici su koristili termin “ubij Židova” (mata judios) za opisivanje tradicije ispijanja limunade miješane s alkoholom na gradskim uskršnjim festivalima.

Ime grada potječe iz srendnjeg vijeka, odnosno vremena Španjolske inkvizicije, kada su preobraćeni Židovi ponekad javno bili pogubljeni u razdoblju oko Uskrsa.

Gradonačelnik, Lorenzo Rodriguez, predložio je novo ime, Castrillo de Mota de Judios, što znači “Castrillo židovskog brda”. Rekao je kako je to izvorno ime grada, no promijenjeno je tijekom Inkvizicije.

O promijeni imena grad je raspravljao i prije, no službeno je krenulo s tim tek kad je gradonačelnik iznio prijedlog u pisanom obliku.

Stanovnici će o promijeni imena grada odlučiti 19. travnja.

Autor: Sloboda.hr/Portal Pandora