Fagba

Srednjoafrička Republika od svoje nezavisnosti 1960. godine nije uspjela pronaći mir. Iako je puna minerala i potencijala za razvitak, u njoj prevladavaju neredi i siromaštvo.

Međususjedsko nasilje u malom gradu Boali između muslimana i kršćana započeo je još sredinom siječnja. Francuzi su sa svojim trupama tada već bili u gradu pa su razoružali muslimane, ali tvrde da su sukobi započeli prije njihova dolaska i da nisu krivi za nerede. Iako nikome nije jasno kako su sukobi počeli bilo je nekoliko mrtvih osoba i razrušenih kuća. No, i u izvanrednim situacijama nađu se ljudi vođeni od strane Boga koji su u sukobima spremni pomoći svima. Otac Xavier Fagba je u panici otvorio vrata crkve i u njoj se tako sakrilo oko 700 muslimana, koji su strahovali za svoj život misleći da će ih izlazak iz crkve stajati života. Mala crkva postala je njihovo sklonište. Muslimani su u toj crkvi otkrili da vjeruju u istog Boga kao i kršćani. Otac Fagba je osjetio snagu i čistoću vjere te poručio da se nada pomirenju i smirivanju situacije. Iako su ubojstva i nemiri podjednako počinjeni i s jedne i s druge strane, otac vjeruje da su svi braća i da će uskoro doći kraj nemirima.

Boali

Treba napomenuti da je Srednjoafrička Republika od svoje nezavisnosti siromašna i nestabilna država. Francuska, koja je uglavnom podržavala sve autoritarne vladare u SAR-u, za sada ne poduzima ništa konkretno kako bi spriječila daljnja krvoprolića i siromaštvo. Politika kolonijalnih sila oduvijek je bila takva da iz svojih kolonija izvuku što više koristi za sebe, zanemarujući gladni i posvađani narod te ostavljajući tako brojne žrtve za sobom. Ne samo da napuste državu i ostave kaos za sobom, nego dodatno pogoršavaju situacije i izazivaju sve više nasilja. Žalosno je da Srednjoafrička Republika nije jedini primjer, nego je samo jedna od mnogobrojnih žrtava.

Autor: J.M.
Izvor: BBC/NDTV
Foto: BBC