abortus snimka

Amerikanka Emily Letts stavila je video na internet da pokaže drugim ženama da ta procedura “nije strašna”. Na videu je vidimo u stanju koje govori upravo suprotno.

Ona se zove Emily Letts, Amerikanka je i ima 25 godina. Bivša je glumica, a sada radi kao savjetnica za abortus (osoba koja razgovara s trudnicama koje žele obaviti pobačaj), a i sama je nedavno abortirala nakon što je otkrila da je trudna. Nije, kaže, “bila spremna za dijete” i zato je abortirala. Pri tome je pustila da je snimaju, a potom je snimku stavila na YouTube, još tamo u ožujku. Koji je razlog takvog neobjašnjivog postupka, tog izlaganja očima javnosti procedure za koju sve žene kažu da je traumatična, bez obzira na kojoj strani rasprave o pobačaju stoje? Da ohrabri druge žene na abortus i da pokaže da ta procedura “nije strašna”.

“Ovo je samo moja priča”, pojašnjava video koji je stavila na YouTube Letts, ali odmah potom nastavlja:

“Moja najveća nada jest da će netko vidjeti ovo i da će mu ovaj video pomoći… Ako si napravila pobačaj, nisi loša osoba… To te ne čini krivim za nešto, to je samo još jedan korak u tvojoj reproduktivnoj priči…”

U videu Letts objašnjava kako je otkrila da je trudna i da će “sutra ujutro abortirati”. U tekstu za Cosmopolitan,napisanom nakon što je postala popularna zbog toga videa, rekla je kako je “ironično” da je ona kao seks-edukator zatrudnjela. Letts u snimci nastavlja kako je sigurna u svoju odluku, kako ima potporu svih ljudi oko sebe….

Sljedeće što gledatelj vidi jest Letts u operacionoj sali. Kamera je prikazuje kako je budna, s lokalnom anestezijom i podvrgnuta abortusu. Snimka ne pokazuje sve grozne detalje nego samo snima gornji dio njezina tijela.

“Da, cool, dobro se osjećam, gotova sam, jea!”, riječi su s kojim završava snimka njezina zahvata, popraćena i snimkom izvedbe američkog blues standarda “Workin Woman Blues” koji pjeva Valerie June.

Potom, mjesec dana nakon abortusa, Letts govori u kameru:

“Ne osjećam se kao loša osoba, ne osjećam se tužno. Znala sam da je ono što činim ispravno – to je ispravno za mene i ni za koga drugoga”, rekla je Amerikanka umornim i tužnim glasom koji je u potpunom neskladu s njezinom navodnom uvjerenošću da je “učinila pravu stvar”. Potom nastavlja:

“Bila sam zadivljena što mogu stvoriti bebu, što mogu stvoriti život. Samo želim ispričati svoju priču”.

Ali, kako se ta zadivljenost novim životom pretvorila u odluku da se taj isti život uništi, to Letts na ovom videu koji svi proglašavaju šokantnim, ali je prije svega duboko tužan, ne objašnjava. A video je tužan zato što ova mlada žena niti u jednom trenutku ne govori o odgovornosti za život koji nosi u sebi, iako se na njoj vidi da od te odgovornosti i posljedica svog čina ne može pobjeći. Izbjegavanje prave istine o tome što abortus doista jeste i priča o djevojci koja izgleda kao da ponavlja napamet naučenu priču o tome što su joj rekli da ta procedura predstavlja, to je ono što rastužuje. Emily Letts je djevojka koju je trauma abortusa pogodila i koja treba našu molitvu, baš kao i njezino dijete.

Prenosimo video uz upozorenje kako je njegov sadržaj doista mučan.

Izvor: Bitno.net