slovenija homoseksualni brak gay brak sodomija zakon

Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila mišljenje kako održavanje referenduma na kojemu njegovi inicijatori namjeravaju osporiti već prihvaćeni zakon kojim se izjednačavaju prava istospolnih zajednica sa heteroseksualnima ne bi bio dopustiv s obzirom da bi doveo u pitanje ustavne odredbe.

Takav bi referendum poticao na neravnopravnost temeljem spolne orijentacije, navela je slovenska vlada u svom mišljenju, donesenom u četvrtak na dopisnoj sjednici.

O tome treba li dopustiti održavanje referenduma o zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima, koji je nedavno u parlamentu prihvaćen uvjerljivom većinom, a među ostalim predviđa da se istospolni partneri mogu registrirati odnosno vjenčati pred matičarem i posvajati djecu, danas će glasovati i parlament.

Za odbijanje referenduma kojim bi se doneseni zakon mogao opozvati unaprijed su se izjasnile stranke koje su za zakon i glasovale: sve tri stranke vladajuće koalicije premijera Mire Cerara te oporbena Stranka Alenke Bratušek i Udružena ljevica (ZL), inicijatorica spornog zakona. Za održavanje referenduma zalažu se oporbene Slovenska demokratska stranka (SDS) i demokršćanska Nova Slovenija (NSI).

Vlada je u četvrtak u svom mišljenju, u kojemu se založila da se referendum ne održi, navela da više dosadašnjih odluka ustavnog suda sugerira potrebu izjednačavanja prava istospolnih zajednica s vanbračnim i bračnim zajednicama muškarca i žene te da jednak tretman osoba istospolne orijentacije diktiraju ustav i europska konvencija o ljudskim pravima.

Inicijator održavanja referenduma, za koji je već prikupljeno više desetaka tisuća potpisa, su aktivisti iz katoličke udruge Za djecu, a poduprle su ih i dvije druge veće vjerske zajednice, Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica Slovenije.

Inicijatori referenduma o tzv. “gay-brakovima” kao glavni argument navode da on redefinira klasičan pojam obitelji, a brak zakonski definira kao zajednicu dviju osoba bez obzira na spol. Uz to, ističu da se kod prihvaćanja zakona nije dovoljno vodilo računa o pravima djece. Inicijatori referenduma pozivaju se na neka istraživanja prema kojima odgoj u istospolnim zajednicama nije dobar za razvoj djece, dok protivnici referenduma nasuprot tome tvrde kako empirijska istraživanja ne pružaju nikakav dokaz da je razvoj djece u istospolnim zajednicama na bilo koji način ugrožen.