slovenija imigranti azil
Slovenska vlada u četvrtak je donijela restriktivne mjere za buduće primanje migranata koji se kreću balkanskom rutom i primat će samo one koji dokažu da će azil tražiti u Austriji ili Njemačkoj.

Mjere će se početi primjenjivati za migrante koji stižu u Dobovu vlakom najavljenim večeras oko 22 sata, kazala je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

“Ulazak u Sloveniju bit će dopušten samo onima koji dokažu da će azil zatražiti u Austriji i Njemačkoj, ostali će se odbijati”, kazala je slovenska ministrica, dodavši da će se uvesti i pojačana kontrola zelene granice.

Riječ je o recipročnoj mjeri kojom Slovenija reagira na odluku Austrije da ograniči broj migranata kojima će ove i sliijedećih godina odobriti azil, te da naprijed prema sjeveru propušta samo one koji namjeravaju azil zatražiti u Njemačkoj, dok će ostale, te one koji imaju kriminalni dosje ili predstavljaju sigurnosni rizik zadržati nakon granične provjere i vratiti u Sloveniju.

Slovenska je ministrica rekla da ju je o austrijskim restrikcijama i intenzivnijoj kontroli granice sa Slovenijom, te novim kriterijima za primanje izbjeglica, danas obavijestila austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, te da Slovenija uspješno nadzire slovensko-hrvatsku granicu i kontrolira migrantski val.

Kako će Hrvatska reagirati na mjere koje je danas uvela Slovenija, prerano je ocjenjivati, navela je Gjerkeš Žnidar.

Slovenska vlada danas još nije odredila limit za dnevni priljev migranata iz Hrvatske, što ministar vanjskih poslova Karl Erjavec jučer nije isključio, navevši to kao opciju ako se situacija bude zaoštravala.

“Naša vlada ima razrađen plan moguće eskalacije mjera kako bi se spriječilo da Slovenija postane džep u kojemu će ostati velik broj migranata”, kazala je Gjerkeš Žnidar, te dodala da je slovenska vlada o novim pravilima za ulazak migranata u Sloveniju već obavijestila hrvatsku vladu.

Dodala je da mjere koje stupaju na snagu danas ne znače da se Slovenija neće držati ženevske konvencije o međunarodnoj pomoći izbjeglicama.

Slovenske mjere za kontrolu migrantskog vala su pripremljene za različite scenarije, a Slovenija neće dopustiti da postane “džep”, odnosno hot-spot za migrante, kazala je ministrica na bojazni da će Austrija ubuduće u Sloveniju vraćati veći broj odbijenih migranata.

“Poručujem građanima da je svaka takva briga suvišna, sve ćemo učiniti da se to ne dogodi”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Slovenije.

Slovenija ne želi postati hot-spot, najviše čitatelja “Dela” migrante bi vratilo u Hrvatsku

Počnu li Njemačka i Austrija migrante pristigle balkanskom rutom vraćati u Sloveniju, slovenska bi ih vlada trebala vratiti Hrvatskoj, drži 43 posto čitatelja ljubljanskog “Dela” u brzoj anketi na nereprezentativnom uzorku.

U anketi koju je vodeći slovenski list priredio glede opasnosti da Slovenija postane “džep”, odnosno hot-spot za neželjene migrante 32 posto ispitanika je navelo da bi vraćene migrante trebalo repatrirati u zemlje iz kojih su došli, 13 posto da bi povratak migranata iz Austrije trebalo spriječiti podizanjem ograde, a 11 posto da bi Slovenija trebala vraćene migrante primiti na duže vrijeme i postupno ih integrirati u društvo.

Slovenska vlada u četvrtak je nakon odluke Austrije da ubuduće prima samo one koji će azil zatražiti u njoj ili u Njemačkoj donijela mjere po kojima će iz Hrvatske propuštati samo migrante koji mogu dokazati kako im je krajnja namjera traženje azila u Njemačkoj ili Austriji.

Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar navela je u četvrtak da će se uvesti i jača kontrola zelene granice Schengenskog prostora prema Hrvatskoj, a građanima je poručila kako vlada ima pripremljene mjere kojima će se spriječiti da Slovenija postane “džep” za migrante.

Od oko 430.00 migranata koji su od sredine listopada ušli u Sloveniju samo ih je oko 150 u toj zemlji zatražilo azil, no i veći dio njih u međuvremenu je otišao prema Austriji.

Kurz: Austrijska odluka o izbjeglicama je “poziv na buđenje” Bruxellesu

Austrijska odluka da ograniči broj izbjeglica je “poziv na buđenje” Bruxellesu i povećava šanse za brz dogovor europskih zemalja o imigranstkoj krizi, rekao je u četvrtak austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

“Naše bi mjere mogle pomoći Europi da brže postigne sporazum”, rekao je Kurz u intervjuu za Reuters na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. “Naše mjere su poziv na buđenje Bruxellesu da brže djeluje”, dodao je.

Kurz je odbacio kritike Berlina, rekavši da je Njemačka ubrzala donošenje te odluke jer je migrante sa svoje granice slala natrag u Austriju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je pod snažnim pritiskom da također ograniči ulazak izbjeglica u Njemačku, rekla je da potez Austrije “ne pomaže”, a njezin ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere da je pitanje mogu li se mjere Beča uopće provesti.

Austrija je u srijedu objavila da će ove godine ograničiti broj tražitelja azila na 37.500, što je manje nego prošle godine, odnosno na 25.000 godišnje do 2019.

“Činjenica da je Njemačka izbjeglice sa svojih granica s Austrijom slala nazad stavila nas je pred još veći izazov. U tom je smislu to bio čimbenik koji je doveo do većeg, a ne manjeg broja”, rekao je Kurz.

“Svaka zemlja mora odlučiti sama za sebe”, istaknuo je. “Uvažavam put kojim ide Njemačka. Ali tražim i razumijevanje što smo, s 90.000 izbjeglica prošle godine, primili više izbjeglica po glavi stanovnika nego Njemačka”, rekao je austrijski ministar.

(Hina)