slovački premijer slovaci robert fico

Slovački premijer Robert Fico ponovno je u srijedu odbio kvote izbjeglica koje je predložila Europska komisija i rekao da ne želi slijepo slušati Njemačku i Francusku.

“Kad Njemačka ili Francuska nešto kažu, mi ne trebamo pasti ničice pred njih i to ponavljati. Imamo vlastito stajalište”, rekao je Fico novinarima o prijedlozima koje je nekoliko sati prije iznio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je tražio od država članica da prihvate 120.000 izbjeglica koji se trenutačno nalaze u Mađarskoj, Grčkoj i Italiji, zemljama preopterećenima priljevom imigranata u Europu.

Taj broj pristiglih se pridodaje na 40.000 izbjeglica koji su stigli u Italiju i Grčku u proljeće i za koje je Komisija već prije tražila da budu raspoređeni u 28 država članica Europske unije.

Prema novom prijedlogu Bruxellesa, Slovačka bi trebala primiti 1502 izbjeglice, ali Bratislava odbija sustav kvota.

“Naš odgovor na obvezne kvote je ‘ne’. Ne možemo u zemlji imati 50.000 ljudi o kojima ništa ne znamo”, rekao je Fico.

“Ne želim preuzeti nikakvu odgovornost za napad do kojeg može doći zato što smo nešto podcijenili. Neću prestati govoriti o opasnostima povezanim s migracijom”, dodao je.

“Slovačka vlada je spremna pridonijeti zaštiti vanjskih granica Europske unije financiranjem, vojnim snagama ili nekom drugom vrstom pomoći”, precizirao je.

U srpnju je Slovačka privremeno prihvatila 500 izbjeglica koji su tražili azil u Austriji, a u kolovozu je navela da će odobriti azil 200 sirijskih kršćana.