imigranti, slavonski brodFoto: Getty

Skupina od pet imigranata za sad nepoznatog državljanstva, otkrivena je u četvrtak u teretnom vagonu vlaka koji se nalazio u Željezničkom kolodvoru Slavonski Brod.

“Još uvijek traje istraga kako bi se utvrdio točan identitet osoba koje su u teretnom vagonu pronađene danas oko 11,30 sati”, rekao je za Hinu glasnogovornik Policijske uprave brodsko-posavske Stjepan Kukura.

Dodao je da okolnosti pronalaska imigranata u teretnom vagonu nisu bile dramatične kako ih opisuje dio medija. Više o cijelom slučaju prema njegovim riječima znati će se po okončanju istrage, čija duljina će ovisiti i o voljnosti otkrivenih osoba za suradnju s policijom.

PU brodsko-posavska danas je također izvijestila medije da od sutra, 7. travnja o počinje sustavnija kontrole na graničnim prijelazima pri ulasku u Hrvatsku.

Među uvjetima na koje policija posebno upozorava su da osobe iz zemalja koje nisu članice Europske unije moraju imati valjanu putnu ispravu koja nositelju omogućava prelazak granice Republike Hrvatske, tj. EU, koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska s državnog područja država članice, te mora biti izdana unazad 10 godina.

Putnici iz trećih zemalja moraju opravdati svrhu i uvjete namjeravanog boravka, te imati dovoljno sredstava za uzdržavanje, kako za vrijeme trajanja namjeravanog boravka, tako i za povratak u njihovu matičnu državu. Između ostalog za osobama koje ulaze u Hrvatsku ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska, te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica EU.

Izvor: Sloboda.hr/Hina