imigranti izbjeglice tovarnik sirija

Kako u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj sustavi država ne žele širiti paniku oko neeuropskih imigranata pa tako večinom šute o njihovim maltretiranjima stanovništva koje se s njima susreće.

Naime, povećan broj ileganih migranata koji nonšalantno šeću po hrvatskim selima, očigledno uz šutnju policije kao i hrvatskih medija tjeraju Slavoncima strah u kosti. Glas Slavonije tako izviještava o bliskim susretima Slavonaca s ilegalnim migrantima koji ilegalno prelaze granicu Hrvatske sa Srbijom, pa ljudima upadaju u kuće, traže vodu i hranu, a tomo je kako pišu i ‘opsadno stanje’ – o kojima naravno nitko ništa ne zna. Ističu kako policija češlja okolni atar s kukuruzištima, gdje se navodno skriva još četrdesetak ilegalaca, a tvrde i da helikopteri noću kruže iznad sela. Prema običaju, selom kruže razne priče za koje neki drže da su prenapuhane, a drugi pak strahuju promoliti glavu iz kuće. Vladislavčani, oko čijeg je sela šuma u koju bi se moglo skriti cjelokupno stanovništvo te općine, a kamoli ne nekoliko migranata, pitaju se zašto se od njih nastoji sakriti što se događa. Cijelo selo danima bruji o događaju kod cestovne krivine kod “Antinog stana” gdje su ispod križa policajci priveli šestoricu ilegalnih migranata, izviještava Glas Slavonije koji donosi ispovijest Jadranke Bičanić iz Tomislavove ulice, čija kuća se nalazi pokraj šumskog puta odakle su migranti ušli u njezino selo.ž

Klikni LIKE ako si protiv masovne imigracije u Europu!

“Nisu, s dvije policijske marice, odveli šestoricu nego osmoricu. Valjda ja znam jer sam toliko čaša nosila da im dadem soka i vode. Pitala sam policajce smijem li, vidjela sam da iznemoglo sjede ispod našeg križa krajputaša. Policajci su se ponašali pristojno i humano, jedan je s njima razgovarao na engleskom pa smo shvatili da pet dana nisu ništa jeli. Dopustili su mi pa sam ih počastila i slatkišima”, ispričala je Slavonka, dok je njezina prva susjeda zamolila da joj se ne spominje ime, izjavila: “strah me je”. Najviše zbog toga jer hrvatske građane nitko nije pripremio na ovakve i slične nepredvidive situacije. “Zašto nam nitko od subote u osam navečer nije rekao što se događa. Treba raditi u polju, suncokret i kukuruz nam je tamo pa ‘ajd sad ti idi kad znaš da su tamo. Sigurno ih ima još, pa već ih danima traže”, priča Jadrankina susjeda. Napominje kako je čula da su iznenadni gosti do njih stigli putujući kroz polja pet dana iz Srbije. “Nit’ su jeli, nit’ su pili”, kaže ona.

No, to nije sve. Uplašenim Slavoncima migranti ultevaju i u kuće, piše Glas Slavonije.

“Noću su iznad nas letjelice. U krugovima lete, nisu dronovi, nego imaju bijelo i plavo svjetlo veličine, rekla bih, k’o avioni što špricaju komarce. Jednu je ženu srušio izbjeglica u njenom dvorištu. Od jedne je tražio jesti. Znam da su tu negdje, jer se policajaci po kućama raspituju o njima, intenzivno obilaze selo”, priča im mlađa Vladislavčanka, dok jedna druga gospođa priča kako joj je migrant ušao u kuću.

“Ležala sam u kući, a iz kanala je iskočio migrant i ušao u kuću. Ja sam tu zadnja u našoj ulici, ili, kako hoćete, prva do kanala, živice s kraja ulice i pokraj napuštenih objekata. Kada je čuo da netko ide ulicom biciklom, a bila je to žena što me obilazi i pazi, naglo je skočio na nju i srušio je u mom dvorištu, pa pobjegao”, kaže Nada Cifrić.

Mladić koji ju obilazi i pomaže u kući, kaže kako se skrivaju u dvorcu, bivšoj ambulanti, ili po praznim kućama.

“Jedna je odmah do moje. Svako malo čujem da mi nešto kroz dvorište prolazi. Sjekira mi je stalno pri ruci, posebno noću. Moram tako, radi svoje sigurnosti”, priča još jedan svjedok straha u Slavoniji.

Izvor: Sloboda.hr/Glas Slavonije/Dnevno.hr