pobačaj, soros, planned parenthoodFoto: flickr

Skupina koja promiče pravo na pobačaj pod nazivom Abortion Rights Campaign morala je vratiti 24.999 američkih dolara zakladi Otvoreno društvo (Open Societies Foundation) Georgea Sorosa sa sjedištem u SAD-u. Dug je utvrdila komisija koja kontrolira standard u javnom sektoru (SIPO).

Utvrđeno je da je donacija Soroseve zaklade Otvoreno društvo bila usmjerena na ukidanje ustavne zaštite prava nerođenih u Irskoj.

Prema dokumentu dobivenom prema zakonu na pristup informacijama, a koji je objavio The Irish Catholic, kampanja za pravo na pobačaj- Abortion Rights Campaign (ARC), vratila je dug u procijenjenoj vrijednosti od gotovo 23 000 eura.

Ovu donaciju Abortion Right Campaign dobila je u siječnju 2016. godine, između ostaloga, kao potporu za kampanju kojom je bio cilj ukidanje Osmog amandmana u Irskom Ustavu koji je donesen 1983. godine i koji potvrđuje pravo na život djeteta.

Dokumenti koji su ‘procurili’ u kolovozu prošle godine pokazuju da je Otvoreno društvo financirano od milijardera Georgea Sorosa pozivalo, financiranjem Kampanje za pravo na pobačaj (ARC), Amnesty International i Irsku udrugu za planiranje obitelji na zajednički rad na kampanji kojom bi se ukinuo Osmi amandman Ustava Irske.

Kada je komisija (SIPO) u kolovozu 2016. tražila od Kampanje za pravo na pobačaj (ARC) da dostavi kopije prepiske i prijave sa Sorosevom američkom zakladom, utvrđeno je da financiranje nije bilo namijenjeno za političke ciljeve, što je komisija tada previdjela, i slučaj je izuzet iz nadzora komisije.

Optužujući SIPO da svojim pristupom ‘okrutno’ zadire u njihovo pravo na slobodu udruživanja, Kampanja za pravo na pobačaj (ARC) u nadzor je pružila traženu dokumentaciju tek nakon što je Sherry Perreault iz Etičke i lobističke regulacije zaprijetio da će slučaj predati Irskoj nacionalnoj policiji „An Garda Síochána“.

Nakon toga, SIPO je informirala ARC da su njihovi dokumenti pokazali da su bili u potrazi za inozemnom financijskom potporom za kampanju s unutarnjim političkim ciljem što je okarakterizirano kao kršenje zakona i Irska nacionalna policija će biti informirana ukoliko dug ne bude vraćen. Tako je u studenom prošle godine Kampanja za pravo na pobačaj (ARC) dug vratila.

Irska udruga za planiranje obitelji i Amnesty International Irska druge su dvije grupacije koje promiču pobačaj, a koje su također primile Sorosevu donaciju, ali uspješno izbjegle vraćanje novca.

Irsko udruga za planiranje obitelji, koja je povezana s Planned Parenthood, tvrdila je da je donaciju od 132.000 eura dobila za ‘humanitarnu i edukacijsku svrhu’ te se komisija (SIPO) više nije bavila njima.

Iz Amnesty International Irska je priznato da je dobivenih 137.000 eura korišteno u kampanji sa svrhom da „Irska donese zakon u skladu s međunarodnim pravom i standardima ljudskih prava“. No, izvršni direktor Amnesty Irska Colm O’Gorman izjavio je da Amnesty International nije pod nadležnošću SIPO kao što njihove aktivnosti ne čini rad u ‘političke svrhe’.

Podsjetimo, George Soros američki je multimilijarder mađarskog podrijetla. Osnivač je i predsjednik Instituta pod nazivom “Otvoreno društvo” (Open Society Institute), organizacije koja podupire aktivnosti u više od 50 zemalja širom svijeta, većinom financiranjem nevladinih udruga, koje promiču vrijednosti otvorenog društva, a u koje se ubrajaju udruge za ljudska prava, udruge za zaštitu okoliša, prava životinja, rodnu ravnopravnost, feminističke grupe, udruge za promicanje prava homoseksualaca, liberalne političke opcije i slično.

Pobačaj je u Irskoj trenutno protuzakonit i donosi kaznenu prijavu, iako se iznimke odobravaju u rijetkim okolnostima kada je zdravlje majke ugroženo.

Sorosu čini se nije želja samo ukinuće irskog zakona o zabrani pobačaja. Prema dokumentima iz njegove organizacije, on predviđa slične kampanje za provedbu sličnih zakona u južnoj Africi, Meksiku, istočnoj Europi, Aziji i južnom Kavkazu, prema CNA.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/prolife.ie