sinčić živi zid

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) u razgovoru za N1 televiziju otkriva da njegova stranka po prvi puta na izbore neće izaći sama. Stvara se – široka koalicija.

Iz predizbornog programa Živog zida izdvaja: “Nastavit ćemo s temama koje najviše zanimaju naše građane. To je partitokracija, prije svega, koja onemogućava gospodarski i društveni razvoj, organizirani kriminal, koji je premrežio sve od INA-e, koja je majka svih afera, do Državnog odvjetništva. Napadamo korumpirane institucije i nudimo rješenja.”

“Ovo će biti prvi put da Živi zid ne ide sam na izbore. Mi stvaramo jednu, ‘ajmo reći, široku frontu koja će se suprotstaviti partitokraciji. Želimo okupiti sve one građane kojima je dosta korupcije i partitokracije. Jedina je podjela na one koji žele promjene i one koji žele zadržati sadašnje stanje”; kazao je. Međutim, ne odgovara na pitanje tko bi činio tu široku frontu.

“To ćemo objaviti vjerojatno do kraja tjedna”, kazao je.

“Svakako idemo na pobjedu, idemo osvojiti vlast. Građani će odlučiti kome će dati povjerenje”, kazao je. Upitan je da komentira postojeće velike koalicije.

“To su trgovačke koalicije koje se sastoje od jedne dominantne stranke i nekoliko malih stranaka, koje nikada, ni u snovima ne bi mogle prijeći prag. Ti mandati zapravo nisu njihovi. Vidjeli smo na primjeru Laburista – kada više nisu potrebni, samo ih se šutne i onda je plač i škrgut zuba”, naveo je Sinčić, navodeći da “nećemo sudjelovati u takvim matematikama”.

Upitan je postoje li uvjeti pod kojim bi suradnja s većim strankama ipak bila moguća, s obzirom da ciljaju na vlast.

“Gledajte, suradnja nije moguća. Most je pokazao da nije moguće kroz suradnju s SDP-om i HDZ-om doći do reformi, a mi smo to znali i prije. Velikim strankama paše status quo, da je zemlja organizirana na ovaj način jer oni u toj mutnoj vodi lako plivaju”, kaže.

Upitan kako vidi budućnost političke scene, odgovara:

“Došlo je vrijeme u kojem dvije velike stranke više nikad neće moći raditi što su htjele. Dolazi vrijeme građanskog nadzora, otpora. Mlađe generacije razmišljaju drugačije, dolazi do smjene generacije”, navodi Sinčić.

Ukoliko odluka predsjednice o raspisivanju izbora odmah stupi na snagu, to će značiti kratak rok za sastavljanje lista, a ukoliko to bude tek oko Velike Gospe – kratku kampanju.

“To je bolje, što zbog toga što su izbori izvanredni, što zbog toga što je ljeto”, kazao je.

Izvor: Sloboda.hr/N1
Foto: N1