Živi zid je suspendirao svojeg saborskog zastupnika Branimir Bunjca, poručio je danas pred novinarima predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić.

Kako je Sinčić objasnio, razlog za suspenziju Bunjca je taj što se on odbija držati dogovora koji je postignut unutar stranke o mandatu za Europski parlament. Prema tom dogovoru u EP je prvo trebao ići Tihomir Lukanić, ali Bunjac na to odbija pristati, tvrdi Sinčić.

– Ideja je da se profiliraju i rotiraju novi ljudi, njih pet. Dogovor je onemogućen, našli smo alternativno rješenje, da do parlamentarnih izbora ja idem u Europski parlament, a nakon toga ćemo vidjeti. Nisam očekivao da će se Branimir Bunjac ovako ponašati i očekujem da prepusti mandat meni da ga mogu dati Tihomiru Lukaniću. Zbog takvog ponašanja sam suspendirao Branimira Bunjca, a o njegovoj budućnosti će odlučivati disciplinska komisija – rekao je Sinčić.

Podsjetimo, nositelj liste Živog zida za euroizbore bio je Lukanić koji je osvojio 9,71 posto preferencijalnih glasova s liste, a Bunjac je s petog mjesta liste osvojio 13,32 posto preferencijalnih glasova. Sinčić je bio posljednji, dvanaesti na listi, ali je dobio najveći broj preferencijalnih glasova birača – više od 18.000, to jest 30 posto ukupnih glasova za listu.

Odmah po okončanju izbora Sinčić je na Facebooku napisao kako je njegov izbor za odlazak u Bruxelles Tihomir Lukanić, ali tom se ispriječila odluka Bunjca koja je očito potresla stranku.

Sinčić je istaknuo i da je stranka u reorganizaciji, piše N1.

 – Tihomir Lukanić bit će politički tajnik, Dominik Vuletić bit će međunarodni tajnik, Toni Šunjić bit će novi glavni tajnik, Denis Martinić će biti voditelj ureda u Bruxellesu, a Damjan Vucelić bit će moja zamjena u Saboru dok se ova situacija ne razriješi – rekao je Sinčić i dodao da se Bunjac mora držati dogovora.

 – Jednoglasno smo se dogovorili da Bunjac mora postupiti sukladno predizbornom dogovoru, a to je da prepusti mandat Tihomiru Lukaniću – rekao je Sinčić i na novinarsko pitanje rekao da suspenzija Branimira Bunjca na snagu stupa sutra.

 – Možda još nije dobio informaciju, ali dobit će je u kratkom vremenu – kazao je Sinčić.

Novinari su vodstvo Živog zida pitali i da li je Lukanić dao ostavku zbog inzistiranja potpredsjednice stranke, i supruge Ivana Vilibora Sinčića, Vladimire Palfi da baš Sinčić ide u Europski parlament.

 – Ništa nije dalje od istine – kazao je Lukanić.

Na pitanje novinara hoće li onda on ići u Europski parlament, Sinčić je odgovorio potvrdno, ali dodao da će učiniti sve da do toga ne dođe.

 – Ne želim ići u Europski parlament, želimo da ide Tihomir Lukanić i mi ćemo sve učiniti da do toga dođe. Jedina prepreka tome je gospodin Bunjac.

On je sad suspendiran? Može li on uopće ići u Europski parlament? – bilo je pitanje novinara.

 – Sastat će se komisija u stranci pa ćemo donijeti odgovarajuću odluku.

Je li ovo poruka svima i Bunjcu da ste vi čvrsti?

 – Apsolutno, nema govora o raskolu, ovo je samo jedan čovjek. Najbitnije je ostati vjeran svojim načelima i to je to.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr/N1