Vojislav-Seselj0112

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odobrio je puštanje vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja na privremenu slobodu zbog liječenja, objavio je Haški sud.

Podsjetimo, raspravno vijeće Haškog suda u nalogu izdanom u utorak pozvalo je vlade Nizozemske i Srbije da se izjasne o mogućnosti njegova puštanja na slobodu. Od Beograda se tražilo i da potvrdi kako će jamčiti da Šešelj tijekom privremene slobode neće kontaktirati sa svjedocima i žrtvama te da će se vratiti u pritvor u Scheveningenu kada to naloži sud. Uvjeti su očito ispunjeni.

Srbijanski mediji prenijeli su da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra. Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i BiH te nad vojvođanskim Hrvatima. U pritvoru Haškoga suda je od dobrovoljne predaje 2003.

Šešelj je u pritvoru čekao izricanje prvostupanjske presude, koja je trebala biti objavljena u listopadu prošle godine. No to je odgođeno zbog toga što je iz sudskoga vijeća u međuvremenu isključen jedan sudac pa se njegova zamjena treba upoznati s cijelim predmetom.

Dužnosnici Srpske radikalne stranke (SRS) već su najavili veliki skup na kojem će se Šešelj obratiti građanima Srbije.

Zoran Krasić iz SRS-a tvrdi kako je pitanje dana kad će Šešelj biti u Beogradu, što ovisi o proceduri ICTY-a, dok Šešeljev sin Aleksandar, kako navodi Blic kaže da će doputovati već u petak 7. studenoga.