vojislav šešelj zagrebačka banka

Izvanparlamentarna Srpska radikalna stranka (SRS) i njezin vođa, haški optuženik Vojislav Šešelj, zatražili su u četvrtak od srbijanske vlade da započne hitni postupak rješavanja spornih imovinsko-pravnih pitanja sa Hrvatskom, ustvrdivši da ‘postoje indicije’ da su srpski političari primali mito kako bi radili ustupke Hrvatskoj, za što su izravno optužili nekadašnjeg ministra financija Mlađana Dinkića.

Šešelj je na redovitoj konferenciji za novinare u sjedištu SRS-a kao primjer naveo Dinkića kao glavnog krivca za to što je Srbija izgubila 2,2 milijarde eura kapitala koji je uložila u osnivanje Zagrebačke banke.

“Srbija je preko Jugobanke sudjelovala u osnivačkom kapitalu Zagrebačke banke s 2,2 milijarde (njemačkih) maraka, što danas iznosi 2,2 milijarde eura. Režim DOS-a (Demokratske oporbe Srbije) obustavio je sva potraživanja prema Hrvatskoj, a Dinkić je glavni krivac što ta sredstva nisu vraćena”, rekao je Šešelj novinarima, uputivši poziv državnoj javnoj pravobraniteljici Snežani Prodanović “da hitno pokrene taj postupak i o tome izvijesti javnost”.

Šešelj smatra da svi protagonisti prethodne i sadašnje vlasti koji su u tim poslovima “svojim činjenjem ili nečinjenjem” oštetili državu Srbiju za tih 2,2 milijarde eura “moraju biti kazneno gonjeni i moraju snositi kaznenopravne i materijalne sankcije”.

Komentirajući izjavu glavnog tužitelja Haškog suda Sergea Brammertza, koji je ocijenio da je vođa radikala i haški optuženik nakon povratka u Srbiju prekršio naredbe suda i uvrijedio žrtve, Šešelj je ustvrdio kako “takve ocjene govore o sposobnosti i pameti samog Brammertza”.

“Brammertz je pametan i sposoban kao da je Tomislav Nikolić. Nikakve uvjete mi nisu postavili kad su me izbacili iz ćelije Haškog tribunala, niti sam se mogao žaliti, a otkako sam se vratio u Srbiju, nisam rekao ništa novo u odnosu na ono što sam pričao u sudnici”, rekao je Šešelj.

Ponovio je kako ga “ne zanima kad će biti donesena presuda” ni “kad će se preispitati odluka o privremenom puštanju” na slobodu i naglasio da “neće otići dragovoljno” u Den Haag, već da “su tu Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić pa neka me uhite”.