Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj ulici i dekan Medicinskog fakulteta komentirao je  slučaju 39-godišnje Mirele Čavajde, instruktorice joge iz Zagreba, koja je izazvala pravu buru u javnosti nakon što je nekadašnja novinarka i urednica Nove TV Ivana Paradžiković u javnost pustila njezinu priču. Oglasio se i Ministarstvo zdravstva.

Čavajda je naime u 25. tjednu trudnoće i njezinom nerođenom djetetu dijagnosticiran je tumor na mozgu. Čavajda želi pobaciti dijete, no u hrvatskim joj je bolnicama to, kaže, onemogućeno. Platila je pet tisuća eura za prekid trudnoće i života svog nerođenog djeteta u Sloveniji, a na, kako kaže – zahvat, ide za koji dan.

“Prekid trudnoće do 22. tjedna smatra se pobačajem, jer dijete ne može preživjeti, a poslije toga govorimo o izazvanom porodu. Dakle, u konkretnom slučaju bila bi riječ o porodu, dijete je živo i može preživjeti taj porod. I što onda? To je uistinu ozbiljan etički problem”, kaže Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj ulici i dekan Medicinskog fakulteta za Jutarnji list. Napominje kako je situacija za roditelje nezavidna i da je to sigurno nešto najgore s čime se roditelj može suočiti, ali isto tako da se mora shvatiti da je riječ o živoj bebi.

“Ponavljam, mi bismo porodili ženu, dijete koje bismo porodili je živo. To bi bilo, da plastično usporedim, kao da osobu koja je, primjerice, u terminalnoj fazi bolesti, eutanaziramo”, objašnjava i govori da nije upoznat sa slučajevima da je u Hrvatskoj ikad izazvan takav porod nakon 22. tjedna trudnoće osim kada je ugrožen život majke: tada nije upitno koji je tjedan trudnoće u pitanju.

“U konkretnom slučaju ne možemo sa sigurnošću znati je li tumor maligan dok se ne napravi biopsija. S druge strane, ne znamo u kojem bi stanju bilo dijete da ga porodimo”,  govori Neven Tučkar, zamjenik ravnatelja KBC-a Sestara milosrdnica. Nadalje, izazove li se prijevremeni porod, riskira se da dijete bude lošije nego što bi bilo da je dulje u maternici.

Oglasilo se i Ministarstvo zdravstva

“Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon isteka deset tjedna ako za to postoje medicinski razlozi. Ministarstvo zdravstva je poduzelo sve aktivnosti kako bi se svakoj ženi u toj neizmjerno teškoj situaciji pružila adekvatna zdravstvena pomoć te ponovno skreće pozornost svim zdravstvenim ustanovama na obavezu pravovremenog i točnog informiranja pacijentica o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj.

Naime, nakon isteka deset tjedana od dana začeća, prekid trudnoće može se izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vrijeme trudnoće, porođaja ili poslije porođaja, kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama te kada je do začeća došlo u vezi s izvršenjem krivičnog djela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube s djetetom ili rodoskvrnuća. Ministarstvo zdravstva je upravo u cilju osiguranja prava žene, za slučaj da prvostupanjska komisija odbije njezin zahtjev, omogućilo osnivanje drugostupanjske komisije u KBC-u Zagreb.

Na temelju članka 36. stavka 2. Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece (‘Narodne novine’, br. 18/78, 31/86, 47/89 i 88/99; u daljnjem tekstu: Zakon) ministar zdravstva je dana 24. ožujka 2021. dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije koja prema članku 13. i 24. Zakona odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekid trudnoće. O donošenju predmetnog ovlaštenja obaviještene su sve zdravstvene ustanove.

Potrebno je iznova naglasiti da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ukoliko su se stekli navedeni medicinski uvjeti. Stoga, Ministarstvo zdravstva ponovno apelira na sve zdravstvene ustanove da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj”, poručuju iz Ministarstva.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr