odbor za ustav peđa grbin referendum o ćirilici stožer vukovar

Odbor za Ustav odlučio je predložiti Saboru da od Ustavnoga suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici. Odluka je donesena jednoglasno, premda je HDZ tražio da se iz zahtjeva izostavi mišljenje odbora o protuustavnosti tog pitanja. SDP-ovci su pak zauzeli čvrsti stav da Hrvati nemaju pravo na referendum, te time obezvrijedili volju gotovo 600 tisuća Hrvata, koliko ih je dalo svoj potpis za referendum.

Prekoračuju se ovlasti odbora, ocijenio je HDZ, a SDP je poručio kako odbor nije poštar te da ima pravo objasniti svoj prijedlog.

“Jedino Ustavni sud mjerodavan je ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, na zahtjev Sabora. Odbor bi takvim zaključkom prejudicirao odluku Ustavnog suda. Pustimo Ustavni sud da podnese svoj dio odgovornosti”, rekao je Vladimir Šeks (HDZ).

“Sabor nije poštar, on o svakom pitanju ima što reći, a zna se tko odlučuje”, kazala je Ingrid Antičević Marinović (SDP). Njezin stranački kolega Marin Jurjević smatra da je Saboru dužnost reći svoje mišljenje u osjetljivim situacijama. “Ako ne bismo ispunili tu dužnost, ne zaslužujemo sjediti u Saboru, mišljenje Ustavnog suda bit će obvezujuće za sve pa i za nas”, kaže Jurjević.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Smatra da referendumska inicijativa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nije u interesu demokratskog razvoja Hrvatske, ali bi mogla biti i korisna “ako nakon ovoga podvučemo crtu, da se ne moramo više svađati oko nečega što je nužan preduvjet svakog demokratskog poretka.”

Nenad Stazić (SDP) smatra da referendumsko pitanje nema smisla upućivati Ustavnom sudu osim ako Sabor smatra da je protuustavno. Po njemu inicijativa o dvojezičnosti nije samo pravno, nego i prvorazredno političko pitanje koje pokazuje da je “opasno igrati se pravima nacionalnih manjina na ovako neodgovoran način.”

>>> Stožer: Zovete nas barbarima i divljacima. Sram Vas bilo, gospodine Milanoviću!

Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdio je da u “Hrvatskoj postoje stranke koje imaju poluvojne formacije za političko djelovanje, što predstavlja prijetnju osjećaju sigurnosti, toleranciji i mogućnosti slobode političkog izbora. Jadna je Hrvatska ako joj je ćirilica glavni problem”, ocijenio je.

I Laburist Dragutin Lesar uvjeren je da Sabor ima na raspolaganju samo dvije zakonske mogućnosti – raspisati referendum ili zatražiti ocjenu ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja, ako ocijeni da ono nije u skladu s Ustavom.

Suglasan je da pitanje treba poslati na ocjenu ustavnosti, a nada se da “više neće biti poruka iz izvršne vlasti tipa ‘Dok sam ja premijer, tog referenduma neće biti’ te da nitko više neće na sebe preuzimati ovlasti Sabora.”

>>> Stožer o izborima: Narodu u Vukovaru dozlogrdila velikosrpska politika i gospodarski masakr SDP-a!

Autor: Sloboda.hr/HRT
Foto: Novi list