sanader, presuda, planinska, hdzFoto: HRT

Bivši premijer Ivo Sanader u petak je nakon četiri godine suđenja nepravomoćno osuđen na 4 i pol godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna ‘provizije’ nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Iako je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade donio deset milijuna kuna i milijun eura mita u “kutiji za hrenovke” Stjepan Fiolić je osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro. Ista kazna dosuđena je i vlasniku tvrtke Inženjerski biro Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Sanader je kažnjen s 4,5 godina zatvora, a Fiolić i Mlinarević na godinu dana što se mijenja za rad za opće dobro. Mesnice su kažnjene s 50.000 kuna, a Centar sa 70.000 kuna. Sanader, Fiolić, Mesnice i Centar moraju solidarno Republici Hrvatskoj vratiti 15 milijuna kuna, a Sanaderu se oduzima 17 milijuna kuna.

Bivši premijer Ivo Sanader od početka postupka odbacuje sve optužbe. “Žalit ćemo se. Kao i u prethodnim presudama, nismo vidjeli ništa osim lažnih svjedoka ucijenjenih od Uskoka koji me terete bez ikakvih dokaza i kao nagradu dobiju povlastice – guljenje krumpira”, poručio je Sanader nakon izricanja presude.

Sanader koji je suočen s nizom uglavnom korupcijskih optužnica do danas nije imao ni jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu jer je Ustavni sud na ljeto 2015. ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje. Vrhovni sud zatim je ukinuo i nepravomoćnu presudu te naredio novo suđenje u slučaju Fimi media. Odluka Ustavnog suda bila je i temelj za Sanaderovo puštanje iz Remetinca 25. studenog 2015. i ukidanje svih mjera opreza. Do tada je u istražnom zatvoru bez prestanka bio od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega potkraj 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. smješten u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, branio sa slobode uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Izvor: Sloboda.hr/HRT