poljski parlament civilno žitoton partnerstvo brak homoseksualno

Nakon šokantnih rezultata referenduma o braku u Irskoj, iz Poljske nam dolazi glas razuma.

Donji dom Sejma, poljskog parlamenta, glasovao je većinom protiv rasprave o prijedlogu zakona koji bi regulirao civilna partnerstva – homoseksualna i heteroseksualna. Ovu su odluku poljski parlamentarni zastupnici donijeli samo dan nakon što je u Irskoj redefiniran brak kao zajednica žene i muškarca.

Prijedlog zakona koji je predložilila stranka Demokratski lijevi savez predviđa mogućnost zajedničkog plaćanja poreza na prihode, pravo nasljeđivanja imovine kao i mogućnost socijalnog osiguranja u slučaju smrti partnera. Ovaj prijedlog zakona odbila je ogromna većina zastupnika – 146 zastupnika glasovali su za, 215 protiv, 24 je bilo suzdržanih a 75 zastupnika uopće nije glasovalo.

>>> I dalje mislite da je homoseksualnost “prirodna”? Ovi podaci će vas šokirati!

Jedna trećina parlamentarnih zastupnika iz stranke desnog centra – Građanske platforme – kojoj je pripadao i bivši poljski predsjednik glasala je protiv toga se da se ovaj prijedlog zakona prihvati kao dio dnevnog reda, kao i većina zastupnika drugih stranaka desnog centra, uključujući stranke Pravo i pravda, Poljsku narodnu stranku i Ujedinjena desnica.

Predloženi zakon bio je podnesen još u siječnju 2013. godine imajući za cilj osigurati ozakonjenje partnerstva između homoseksualnih i heteroseksualnih partnera. Nekon što je odbijeno uvrštavanje rasprave o ovom prijedlogu zakona, predstavnik stranke Demokratski lijevi savez izjavio je kako će ponoviti svoj prijedlog sljedećem sazivu parlamenta nakon parlamentarnih izbora u listopadu ovu godine.

Izvor: Narod.hr