ivan kirin hdz hsp as

Donedavni saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević, riječki kirurg dr. Ivan Kirin prešao je u HDZ.

Do novog političkog transfera dolazi nedugo nakon što je HDZ odlučio kako na ove izbore neće ići u koaliciju s “pravašima” Pere Ćorića, a ovaj mu potom objavio “rat” i raskidanje svih odnosa.

Kirin će, javlja Slobodna Dalmacija, iskaznicu svoje nove stranke dobiti idući tjedan u Rijeci.

“Hrvatska mora krenuti drugim smjerom u strateške promjene, a svi koji tako mislimo, dobro je da se nađemo na istom mjestu i imamo ista stajališta. U zadnjem sazivu Sabora, rasprave su se neprimjereno vrodile samo na ideološkom planu, s obje strane, i to nije dalo rezultate”, prenosi Slobodna Kirinove razloge promjene stranke.

“Očekujem pobjedu. Činjenica da dr. Kirin upravo sada odlučuje pristupiti HDZ-u pokazuje kako smo u svojoj doktrini uvijek utemeljni i na mislima dr. Ante Starčevića i na naslijeđu Stjepana Radića i dr. Franje Tuđmana. Mi smo ključna stranka desnog centra i na taj način ćemo osigurati veću potporu birača nego prije”, izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zadovoljan anketama koje pokazuju uzlazni trend stranke.

Ivan Kirin jedini je zastupnik HSP AS-a koji je u Sabor ušao pomoću preferencijalnih glasova, osvojivši čak 4.402 glasa (11,78%), i to u riječko-istarskoj 8. izbornoj jedinici. Predsjednik i glavni tajnik HSP-a AS Ivan Tepeš i Pero Ćorić, unatoč visokim mjestima na listama Domoljubne jedinice u slavonskim (4. i 5.) izbornim jedinicama, zajedno nisu uspjeli skupiti niti tri tisuće glasova.

Izvor: Sloboda.hr/Slobodna Dalmacija/Novi list
Foto: fah