rusija mediji televizija

Donji dom ruskog parlamenta donio je u petak zakon kojim se strano vlasništvo u ruskim medijima ograničava na 20 posto. Zakon je Duma izglasala s 430 glasova ‘za’ i dva ‘protiv’, izvijestio je list Russian Gazette.

“U drugom i trećem čitanju, bila su dva glasa protiv zakona koji će pogoditi poslovanje ruskih medija”, rekao je Dmitrij Gudkov, jedan od dvoje koji su glasovali protiv zakona u Dumi koja često samo potvrđuje prijedloge Kremlja.

Ako ga potvrdi gornji dom parlamenta i potpiše ruski predsjednik Vladimir Putin, što je vrlo izgledno, zakon će stupiti na snagu 2016. ostavljajući vlasnicima medija rok do veljače 2017. za prilagodbu vlasničke strukture.

Putinova vlada često govori o “medijskom ratu” u kojem strani novinari napadaju Moskvu izvješćima da se ruski vojnici i oružje šalju ukrajinskim pobunjenicima, što tvrdi i Kijev te zapadne vlade.

Putinova stranka Ujedinjena Rusija ocijenila je da zakon štiti ruski “informacijski suverenitet”.

Ruski medijski sektor privukao je dosad njemački medijski koncern Axel Springer i američki Hearst Media koji su ušli na tržište časopisa, kao i finska medijska grupa Sanoma.

Utjecajni poslovni dnevnik Vedomosti, u suvlasništvu Financial Timesa također će se naći na udaru novoga zakona.

Nova pravila zahvatit će i vodeću rusku neovisnu televiziju kuću CTC Media u kojoj 38 posto dionica drži švedski MTG.

Bez obzira tko što mislio o Rusiji i ovom zakonu, mi Hrvati na vlastitoj koži možemo vidjeti što znači imati medije u gotovo apsolutnom vlasništvu stranaca. Sve destruktivne ideologije “modernog” Zapada u Hrvatsku su ušle upravo preko tih medija: od ogavnih zapadnjačkih serija, filmova i emisija na televizijama u stranom vlasništvu, preko plaćenih destruktivnih tekstova u novinama stranog vlasništva, pa sve do pornografije koja je postala standardni sadržaj internet portala medija u stranom vlasništvu. Izgleda da bi nama Hrvatima dobro došao jedan ovakav zakon…

Autor: Sloboda.hr/Narod.hr