južni tok putin rusija plinovod gazprom

Ruski Gazprom otkazao je projekt izgradnje plinovoda Južni tok za južnu Europu, što je izgleda posljedica spora Moskve i Zapada oko Ukrajine. Otkazivanje je uslijedilo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok ako mu se Europska unija protivi.

“Projekt je zatvoren. To je to”, rekao je Aleksej Miller, predsjednik ruskog plinskog monopolista Gazproma.

Planirani Gazpromov plinovod vrijedan 40 miljarda dolara trebao je ići Crnim morem do južne Europe preko Bugarske i namjera mu je bila da započne opskrbu plinom sljedeće godine. Zapadne sile uvele su gospodarske sankcije Rusiji zbog njezine upletenosti u sukob u Ukrajini a Europa nastoji smanjti svoju ovisnost o ruskom plinu.

Na konferenciji za novinare održanoj u Ankari s turskim domaćinom predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom Putin je rekao da Europska komisija nije voljna dati zeleno svjetlo Južnom toku.

“Vidimo da se postavljaju prepreke kako bi se spriječila njegova provedba. Ako ga Europa ne želi provesti, onda on neće biti proveden… Mislimo da je to protiv europskih gospodarskih interesa i da uzrokuje štetu”, rekao je Putin te dodao da je Bugarska pod pritiskom Europske unije koja dobija trećinu svoga plina od Rusije.

“Ako je Bugarska lišena mogućnosti da se ponaša kao suverena država, neka traži novac za izgubljeni profit od Europske komisije”, rekao je.

Rusija je izgradila Sjeverni tok izravno do Njemačke preko Baltičkog mora kako bi izbjegla poremećaje u opskrbi i zaobišla Ukrajinu.

Putin je rekao da će Rusija Turskoj smanjiti cijenu plina za 6 posto od 2015. i da će povećati količine za još 3 milijarde kubičnih metara. U Ankari je najavio da je Rusija spremna izgraditi plinski centar na tursko-grčkoj granici kako bi Europu opskrbljivala plinom, kao naknadu za gubitak Južnog toka.