rukomet svjetsko prvenstvo katar

Svjetsko rukometno prvenstvo, koje se od 15. siječnja do 1. veljače održava u Kataru, stalno prate neki skandali. Zbog političkih razloga dogodila su se dva otkazivanja.

Problemi u Perzijskom zaljevu već odavno utječu na sport u tim zemljama, u ovom slučaju na rukomet. Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina zabranile su svojim reprezentacijama da sudjeluju na prvenstvu u Kataru s kojim su u političkom sukobu, donosi tportal.

IHF (Svjetska rukometna federacija) je i službeno potvrdio da su Bahrein i UAE odustali. Bahrein je bio drugi, a UAE četvrta na azijskom prvenstvu (prvak je bio Katar, a Iran treći i oni su se svi kvalficirali).

Tako su sada dva mjesta za SP ostala slobodna, ali više je kandidata koji žele uskočiti i to bi moglo uzrokovati novi skandal. Ako Aziji ostanu dva mjesta, ona bi trebala pripasti petoplasiranoj reprezentaciji s Azijskih igara Koreji te sljedećoj koja nije u sukobu s Katarom, a to je Japan koji je bio tek deveti.

No ako IHF odluči kazniti Aziju te joj oduzme jednu poziciju (možda i dvije), za nju će se tada za ‘zelenim stolom’ boriti Island, najjača europska reprezentacija koja nije izborila završnicu, te Australija, najbolja nacionalna vrsta Oceanije kojoj su u još jednom ranijem skandalu uzeli zasluženo mjesto na račun financijski moćnije (i priznajmo puno igrački kvalitetnije) Njemačke koja se nije plasirala, ali je ipak dobila priliku sudjelovati.

Konačna odluka mogla bi biti donesena 21. studenoga.